Săptămâna care tocmai s-a încheiat aduce pe agenda agricolă subiecte controversate, dar importante pentru fermieri.
Conducerea unei cooperative agricole din Botoșani a fost vizată de către DNA pentru o fraudă cu subvenții APIA de aproximativ un million de lei, conform unei publicații regionale.
De asemenea, crescătorii de animale au fost și ei vizați, dar de către Banca Mondială, unde instituția financiară consideră că trebuiesc luate măsuri pentru reducerea poluării.
Lista subiectelor se încheie pentru acest final de săptămână cu noi vești despre prețul porumbului, dar și un avertisment despre o cultură mai puțin profitabilă, conform specialiștilor.
Conducerea Cooperativei Agricole Cozancea Farm, formată din Benone și Gabriela Melinte, a primit recent acuzații referitoare la obținerea de subvenții APIA prin falsificarea documentelor. Fapta a provocat daune financiare semnificative pentru Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), în valoare de 988.883 lei. Rechizitoriul realizat de către procurorii anticorupție arată că în campaniile agricole din 2011, 2012, 2014 și 2015, cele două persoane acuzate, soț și soție, ar fi depus acte false pentru a obține subvenții APIA necuvinenite. Suma de 988.883 lei era pentru terenurile cu destinația pășune, poziționate în comuna Blândești. În urma anchetei, Benone și Gabriela Melinte au fost trimiși în judecată de către procurorii DNA.
Un alt subiect de pe agenda săptămânii este anunțul Băncii Mondiale pentru crescătorii de animale. Conform unei publicații străine, reprezentanții instituției își doresc să ia măsuri pentru a reduce poluarea și emisiile de gaze cu efect de seră, provocate de către sectorul zootehnic. Mai mult decât atât, aceștia susțin că populația ar trebui încurajată către produse de origine animală care au la bază mai puține emisii. În acest sens, subvențiile primate de către crescătorii de animale ar putea fi oferite sectoarelor care poluează mai puțin, precum cel avicol sau cel legumicol.
În ceea ce privește piața cerealieră, piața porumbului se confruntă cu probleme care perturbă activitatea comercială. Motivul din spatele problemelor este diferența însemnată dintre prețul cerut pe marfă și sumele oferite de către importatori. În consecință, activitatea comercială în Portul Constanța este scăzută. Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, a declarat pentru AGRO TV, în cadrul emisiunii ,,Agricultura Modernă’’, faptul că prețul porumbului la poarta fermei este de aprox. 140-150 euro/tonă.
Nu în ultimul rând, Cezar Gheorghe a precizat în cadrul emisiunii și faptul că profitabilitatea culturii de rapiță ar putea să scadă considerabil, producția totală anunțată ajungâng la jumătate anul acesta, comparativ cu anul trecut. Condițiile meteorologice instabile sunt principalul factor din spatele acestei posibile situații.
Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 13.05.2024-19.05.2024. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) precizează că mediile valorilor termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în zonele vestice și ușor mai coborâte în cele sudice și estice. În restul țării, temperatura medie a aerului se va situa în jurul mediilor multianuale.
Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:
https://agro-tv.ro/crescatorii-de-animale-in-tinta-gata-cu-subventiile/
https://agro-tv.ro/dna-frauda-de-aproape-1-milion-de-lei-cu-subventii-apia/
https://agro-tv.ro/pretul-porumbului-la-poarta-fermei-si-in-portul-constanta-azi/
https://agro-tv.ro/prognoza-de-recolta-2024-cultura-la-care-fermierii-pierd-jumatate-din-productie/