Crescătorii de animale, luați la țintă de Banca Mondială: Gata cu subvențiile!

Banca Mondială susține că ajutoarele financiare pentru crescătorii de animale ar trebui reduse în țările bogate, în ideea de a ajuta la reducerea poluării create de consumul de carne roşie şi lactate, relatează Bloomberg, citată de AGERPRES.

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale referitor la reducerea amprentei climatice a sectorului alimentar. includerea costurilor cu mediul şi sănătatea în preţurile produselor alimentare de origine animală cu emisii intensive de carbon ar duce la diminuarea cererii consumatorilor pentru acele produse. Astfel, subvențiile pe care le primesc crescătorii de animal ear putea fi redirecţionate spre sectoare cu emisii mai reduse precum creşterea păsărilor ori producţia de fructe şi legume.

„Nu spunem că ar trebui redus sprijinul public pentru agricultură. Spunem că ar trebui utilizat într-un mod mai eficient, care să contribuie în realitate la diete mai sănătoase şi o planetă mai sănătoasă”, susține autorul raportului, Bill Sutton.

Potrivit acestuia, de la fermă la furculiţă, lanțurile alimentare, sunt responsabile pentru aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră, cea mai importantă sursă constituind-o creşterea animalelor. Deși țările cu venituri mari se numără printre cei mai mari consumatori de carne roşie şi lactate, când vine vorba de angajamente financiare, obiecte şi acţiuni, sectorul creșterii animalelor este cu mult în urma altor industrii. Dacă impactul alimentelor asupra climei nu va fi rezolvat, planeta nu îşi va atinge obiectivele climatice, avertizează Banca Mondială.

Reprezentanții instituției financiare subliniază că, pentru a reduce la jumătate emisiile din sectorul agroalimentar până în 2030 şi a ajuta planeta să îşi atingă obiectivul de a ajunge la emisii zero în 2050, investiţiile anuale trebuie majorate de 18 ori, până la 260 de miliarde de dolari, însă recompensele vor fi cu mult mai mari decât costurile.

Banca Mondială susține guvernele, companiile şi cetăţenii pot să îşi extindă gama de opţiuni alimentare cu emisii reduse prin diverse măsuri precum campanii educaţie şi comunicare, tehnici de impulsionare sau etichetare a alimentelor.

- Publicitate -

Astfel, experţii Băncii Mondiale estimează că includerea tuturor costurilor în preţul produselor alimentare de origine animală ar face ca acestea să coste cu 20% până la 60% mai mult, făcând mai competitive opţiunile pentru produse alimentare cu emisii mai reduse.

Conform raportului, o treime din subvenţiile din agricultură au mers spre produsele din carne şi lapte, în 2016. Un studiu efectuat de Universitatea din Leiden şi Chatham House a arătat că peste 80% din subvenţiile agricole din Uniunea Europeană sunt direcţionate spre produse animale cu emisii intensive de carbon.

„Sistemul alimentar trebuie reparat, pentru că îmbolnăveşte planeta şi este o parte importantă din schimbările climatice. Există acţiuni care pot fi luate acum pentru a face din sectorul agroalimentar un contributor mai mare la combaterea schimbărilor climatice şi însănătoşirea planetei. Aceste acţiuni sunt disponibile şi accesibile”, subliniază experţii Băncii Mondiale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

4 COMENTARII

  1. Carne artificială si gândaci…dar ptr prostime. Bogatii si politicienii au sa manance tot carne naturală, ei votează ptr reducerea consumului ca sa nu polueze beșinile vacilor , iar pulimea ramane sa se hranească cu insecte. Parcă ne-am resemnat toti, nimeni nu ridică vocea…fac astia ce vor cu sănătatea noastră!

  2. Dar cu industria hainelor de lux , a brandurilor de fite ce facem? Le incurajäm să cumpere prostimea cârpe supraevaluate exagerat de scumpe sā cîștige băieți destepți adaosuri comerciale de 300 la sută chiar dacă poluează de rup .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole