Consultant fonduri europene: Principiul „Primul venit, primul servit” denotă LENEA AUTORITĂȚILOR!

În România, accesul la fonduri europene le este îngrădit de multe ori tocmai fermierilor cu cele mai valoroase proiecte, motivul fiind lenea autorităților. care preferă să meargă pe principiul „primul venit, primul servit”, decât să asigure o adevărată competiție de proiecte printr-o evaluare riguroasă a acestora.

A spus-o, aproape pe șleau, consultantul pe fonduri europene Cosmin Măglaș, în emisiunea „Agricultura, o șansă pentru România” moderată de Constantin Rudnițchi la AgroTV.

„Tind că spun că este dorința autorităților de a nu evalua proiecte, adică a nu avea de muncă, la propriu”, a explicat Cosmin Măglaș practica autorităților de management de fonduri europene de a încheia depunerea de proiecte imediat ce se depășește plafonul financiar.

„Este o explicație simplistă pe care am oferit-o, însă, din păcate, (practica aceasta – n.r.) nu își găsește o coerență în ceea ce înseamnă piața mondială, în ceea ce înseamnă competiția pe care statul o solicită din partea noastră. Ni se cere să respectăm condițiile de piață, în vreme ce se încalcă aceste condiții de piață permițând acest criteriu cinic”, a adăugat consultantul pe fonduri europene.

Acesta a subliniat că fermierii nu trebuie să rămână cu proiectele nedepuse în cadrul sesiunilor de înscriere de îndată ce se atinge plafonul financiar, refuzându-li-se astfel accesul la competiție. În acest sens, Cosmin Măglaș a dat ca exemplu pozitiv Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care garantează posibilitatea depunerii de proiecte în primele cinci zile ale fiecărei sesiuni, indiferent de numărul acestora și de plafonul financiar, evaluarea făcându-se astfel pe toate proiectele depuse, care se clasifică în ordinea punctajuui obținut.

„Pentru acest lucru, care nu se întâmplă la alte autorități de management (de fonduri europene –n.r.), felicit AFIR-ul în mod maxim. Pentru mine înseamnă mult mai mult decât înseamnă acel «primul venit, primul servit» sau să oprim depunerea proiectelor, cum s-a întâmplat, în urmă cu câteva zile, la depunerea pentru gestionarea de platformelor de gunoi de grajd: în 34 de minute s-au epuizat fondurile și s-a oprit efectiv sesiunea de depuneri. Cunosc multe comune care nu au mai reușit să-și depună proiectele, și aceasta reprezintă o problemă din punct de vedere al auditului”, a mai spus consultantul Cosmin Măglaș legat de modul în care se face selecția de proiecte pe fonduri europene în România.

Citește și Programul INVESTALIM – Una s-a promis, alta s-a făcut

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

  1. Vrajeala asta cu fondurile eu sant satul am depus un proiect de 2 ani nici un raspuns am platit 2000e la o firma de consultanta si am impresia ca si astia pacalesc lumea de bani
    Niste sarlatani toti mincinosi fondurile Europene in Romania se iau prin spaga relati politice etc …alfel adio fonduri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole