Fonduri europene pentru fermele zootehnice: cum se împart și când se deschid sesiunile

fermele mici oleaginoase subvenții animale APIA AFIR euro fonduri europene submăsurile 16.4 și 16.4a

Perioada de tranziție către noua Politică Agricolă Comună, 2021-2022, vine cu fonduri europene consistente pentru fermierii români. În total, țara noastră are la dispoziție peste 3 miliarde de euro la dispoziție în acești doi ani pentru investiții în agricultură, așa că Ministerul Agriculturii, împreună cu mediul asociativ, încearcă să contureze măsuri care să răspundă cât mai bine nevoilor fermierilor români, astfel încât toți banii să fie absorbiți.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, care a venit cu câteva detalii în privința investițiilor care se vor face în zootehnie din fonduri europene în perioada următoare.

”O sumă consistentă, dar nu suficientă cred eu, în cadrul submăsurii 4.1, va fi pentru investiții în exploatații în sectorul zootehnic, unde aproximativ 240 de milioane de euro vor fi alocați la nivel național, și separat, 60 de milioane de euro pentru zona montană. Ne dorim să nu mai fie concurență între specii”, a precizat George Scarlat.

Fostul secretar de stat MADR a precizat că, la acest moment, există discuții în cadrul Ministerului ca banii să fie împărțiți în funcție de specii, astfel încât fiecare categorie să aibă o alocare financiară separată.

”Domnul ministru a fost de acord să împărțim această sumă în funcție de specii. Vaca de lapte va avea buget separat, reproducția la porc va avea buget separat. Îmi doresc foarte mult ferme de îngrășare de berbecuți. E un proiect de al meu de mai mult timp și îmi doresc să îl implementez împreună cu crescătorii de ovine. Cum duc acum lupte de convingere cu Ordinul 24, că vine să clarifice situația, la fel o să duc și cu oaia, că n-o să facem ferme de îngrășătorie pe fonduri europene pe persoană fizică. Va trebui să fie o formă organizată: II, PFA, asociație familială, SRL etc. Trebuie să conștientizeze. Ei spun în continuare să dăm fonduri europene pe persoană fizică, dar din păcate nu se poate”, a mai explicat Scarlat.

Senatorul a mai vorbit și despre perioada în care vor fi deschise sesiunile de depunere a proiectelor pe fonduri europene. Potrivit lui, acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de 1 mai.

”Este în dezbatere acest draft de proiect de buget, el va trebui să fie aprobat de comitetul de monitorizare din care fac parte toate formele asociative ale tuturor ramurilor din agricultură și industria alimentară. Oricum, mai devreme de 25 aprilie – 1 mai nu vor putea fi lansate măsuri pe noul program de tranziție”, a precizat Scarlat.

Reamintim că AGRO TV a oferit în exclusivitate detalii de la discuțiile purtate în grupurile de lucru unde se negociază submăsurile care vor fi deschise în acest an. Potrivit consultantului Ion Păunel, reprezentanții MADR vor să deschidă cât mai repede submăsurile 6.1, 6.2, 6.3 și 6.4, iar acest lucru s-ar putea întâmpla undeva la jumătatea lunii mai. Celelalte măsuri, cum ar fi 4.1 sau 4.2, vor fi deschise în a doua jumătate a anului, cel mai probabil în perioada august-septembrie.

Le reamintim fermierilor că măsurile pe fonduri europene care vor fi deschise în perioada de tranziție 2021-2022 sunt următoarele:

  • M10 ”Agromediu și climă”
  • M11 ”Agricultură ecologică”
  • M13 ”Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice”
  • sM4.1 ”Investiții în exploatații agricole”
  • sM4.1a ”Investiții în exploatații pomicole”
  • sM4.2 ”Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole”
  • sM4.2a ”Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”
  • M19 ”Dezvoltarea locală a LEADER”
  • M14 ”Bunăstarea animalelor”
  • sM17.1 ”Prime pentru asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor”
  • M20 ”Asistență tehnică”
  • sM16.4 ”Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare”
  • sM6.1 ”Instalare tineri fermieri”
  • sM6.2 ”Sprijin pentru înființarea de activități neagricole”
  • sM6.4 ”Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”
  • sM6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” – național și montan
Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.