Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a rămas datoare cu lansarea unor linii de finanțare care fuseseră anunțate pentru anul trecut. Totuși, se pare că nici reprezentanții AFIR, nici cei din cadrul Autorității de Mangement de la Ministerul Agriculturii nu se grăbesc cu lansarea acestor măsuri, iar conform declarațiilor recente ale directorului general AFIR, Adrian Chesnoiu, unele ar putea să nu fie lansate nici anul acesta.
Într-un interviu recent, șeful AFIR a precizat că prioritatea agenției în acest moment este finalizarea proiectelor care sunt deja contractate. În ceea ce privește noile linii de finanțare, Chesnoiu a amintit câteva care ar putea fi lansate anul acesta, însă printre ele nu a numit cele mai așteptate două intervenții: DR-12 și DR-14.
”În anul 2025, la nivelul AFIR, concentrarea mea maximă este să închidem bine PNDR 2014-2020, au fost sesiuni deschise și toate au fost evaluate și suntem în flux permanent de semnare a contractelor. Le-aș da răgaz colegilor mei din agenție să îi ajute pe fermierii care implementează programele, să le ducem la bun sfârșit.
Mai este o perioadă destul de însemnată să scoatem și celelalte sesiuni. Avem ghidul finalizat pe DR-16, cel pentru legume în spații protejate, legume în câmp și cartofi. Cred că ar trebui să ne concentrăm pe finalizarea cu bine a programului vechi. Poate lansăm sesiunile pentru DR-16 și DR-23 anul acesta. Mai avem o componentă cu utilajele pentru zona forestieră, DR-24. Toate le-aș vedea lansate în anul 2025, în funcție de discuțiile cu domnul ministru și cu Autoritatea de Management.
Pe partea cealaltă, spre zona rurală, avem GAL-urile, care au avut perioada de evaluare a strategiilor de dezvoltare locală și după aceea urmează să lanseze proiecte destinate acestor zone. Cred că în perioada următoare le vor lansa. Anul 2025 este un an al închiderii unui capitol și deschiderii altora”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, la Canal 33.
5 răspunsuri
Buna ziua!D le director Adrian Chesnoiu,mă numesc Cherim Aifer.Locuiesc in sat Movilita jud Constanta.Am avut un proiect cu finanțare europeană.Ptr că am radiat Pfa Cherim Aifer cu 90 de zile înainte de încheierea perioadei de monitorizare și am repus firma in funcție,Afir a întocmit Pv de recuperare a întregii finanțări nerambursabile cu penalizări și majorări Este discriminatoriu cum a procedat Afirul întrucât în situație asemănătoare în cazul IiAlmasan Victoria Bistrița,Pfa Nagy Andrei Satu Mare,Pfa Stavra Vasile Satu Mare,Ii Maxim Aurica Bistrița s a întocmit adițional și s a prelungit perioada de monitorizare.Va rog D le ministr Adrian Chesnoiu sa luați măsuri în acest caz de aplicare discriminatorie a legii
Bună dimineața!
Va sfătuiesc sa trimiteți un mail la adresele menționate mai jos în care sa explicați toată situația cu lux se amanunte. Poate va ajuta cineva.
cabinet@madr.ro
pndr@madr.ro
Stimate domnule Cherim Aifer,
Decizia de recuperare a finanțării a fost luată exclusiv pe baza prevederilor contractuale și a reglementărilor aplicabile fondurilor europene. Conform contractului de finanțare, perioada de monitorizare a proiectului dumneavoastră s-a încheiat la 11.04.2023, iar una dintre obligațiile contractuale era menținerea activității economice și a eligibilității pe întreaga durată a acestei perioade.
Radierea PFA-ului în 05.01.2023, prin voința proprie, a condus automat la pierderea statutului de beneficiar eligibil, afectând obligațiile asumate în contract, inclusiv menținerea investiției și a criteriilor de selecție. Aceasta reprezintă o încălcare contractuală ce impune recuperarea integrală a sprijinului financiar nerambursabil, conform legislației aplicabile.
Subliniem că în toate cazurile similare, AFIR a aplicat aceleași reguli, fără excepții, dar în același timp se implică în susținerea fermierilor, căutând soluții legale pentru a sprijini în mod direct fiecare beneficiar în parte, oferind soluții pentru a preveni pierderea finanțării acolo unde este posibil, însă acest lucru necesită o colaborare activă din partea beneficiarului și respectarea prevederilor contractuale.
Contestația depusă de dumneavoastră a fost analizată și respinsă prin Decizia nr. AFIR 6181/02.05.2023, iar hotărârea instanței a confirmat definitiv această soluție.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
Pai nu sunt bani la bugetul statului.
Dacă întrebați ce ara „aia” cu „prefectura”?
Raspuns:are!
În concluzie ,,micul fermier” trebuie să dispară! Vă mirați de ce populația votează derapajele gen Simion sau Georgescu?