De ce a trimis ministrul Florin Barbu Corpul de Control la Casa de Comerț Unirea: „Voi lua măsuri dure!”

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunţat marţi că a trimis Corpul de Control al ministerului la Casa de Comerţ Unirea, în urma unor nereguli semnalate de Consiliul de Administraţie cu privire la valorificarea prin această societate a unor produse de import, încălcându-și rolul pentru care a fost creată, acela de a veni în sprijinul fermierilor autohtoni.

Zvonurile privind neregulile practicate la Casa de Comerț Unirea au apărut încă din luna decembrie a anului trecut, însă ministrul agriculturii a preferat să nu acționeze pripit, solicitând în prealabil o analiză din partea Consiliului de Administraţie și a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA).

„Situaţia nu este una bună. În momentul de faţă am trimis Corpul de Control la Casa Unirea. Da, informaţiile dumneavoastră sunt corecte. Aştept raportul (…) şi bineînţeles că voi lua deciziile care se impun. Am fost solicitat atât de Consiliul de Administraţie, cât şi de AGA să transmit Corpul de Control către Casa Unirea. După finalizarea acestui control, vi-l voi pune la dispoziţie”, a declarat, marţi, Florin Barbu, în conferința de presă organizată la finalul discuţiilor cu reprezentanții fermierilor din sectorul bovin.

Ministrul agriculturii a explicat că, deocamdată, nu poate interveni la Casa de Comerț Unirea şi nu deţine informaţii referitoare la cantităţile de produse din import care se vând prin intermediul acesteia.

„Aşteptăm raportul Corpului de Control. Eu nu pot să intervin în Casa Unirea. AGA şi Consiliul de Administrație mi-au adus la cunoştinţă, am trimis Corpul de Control şi bineînțeles că vă voi pune la dispoziție raportul (acestuia) și sigur voi lua măsurile cele mai dure, inclusiv, dacă sunt nereguli, transmiterea către autorităţile competente de control din România”, a adăugat Florin Barbu.

Șeful MADR a ținut să precizeze că rolul Casei Unirea nu se rezumă doar la a obține profit, rostul său fiind acela de a integra fermierii români într-un circuit economic viabil.

„(Casa Unirea) are profit foarte mic în prezent, dar rolul său este de a integra fermierii. Spunea un domn fermier, care este aici în zona de bivoli, că are marfă de aproape un milion de euro pe stoc, brânză de bivoliţă. L-am rugat să vină miercuri dimineaţă la Ministerul Agriculturii, pentru că rolul nostru, al Ministerului Agriculturii – pentru cine n-a înţeles, conducerea Casei Unirea – este integrarea fermierilor, nu să facem intermedieri. Lucrul acesta va ieşi în raportul Corpului de Control şi vă asigur că această societate, Casa Unirea, va fi una din cele mai performante din ţară în perioada următoare. Pentru că pe proiectul de buget, inclusiv pe Casa Unirea, sunt acele centre de colectare legume şi fructe, vrem să facem nişte zone tampon pentru zootehnie, vorbim de sectorul ovin, de a colecta tot ceea ce înseamnă animale, berbecuţi, pentru că și Casa Unirea trebuie să aibă contracte directe cu ţările arabe, pentru că ne dorim ca fermierii noştri să primsească banii pe loc pe marfa pe care o produc, o dată ce intră în aceste centre. Iar Casa Unirea are rolul de a încheia contracte şi de a încasa bani cu ţările arabe”, a explicat mai spus ministrul Florin Barbu.

În ceea ce privește modalitatea de selecţie a fermierilor care vor veni să aducă marfa la Casa Unirea, ministrul agriculturii a arătat că totul va fi introdus într-un sistem informatic.

„Într-un soft, vom solicita anumite produse pe bază de reţete, acei beneficiari, fermieri români, care vor să se înscrie în programul privind integrarea alimentelor în magazinele de retail din România vor veni pe baza acelor reţete şi Casa Unirea va valorifica acele produse româneşti în magazinele din România. (…) După finalizarea actului de control din cadrul Ministerului Agriculturii, vă promit solemn: Casa Unirea nu va mai vinde decât produs românesc”, a precizat șeful MADR. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole