20 octombrie 2021 - 00:25

”Firmele de inputuri nu acceptă promisiuni, cum acceptăm noi de la Minister”

Într-un an extrem de dificil, cum a fost cel care tocmai care s-a încheiat, fermierii români și-au pus baza în multe promisiuni făcute de guvernanți, acestea fiind singurele raze de speranță care îi mai făceau să creadă că își pot continua afacerile. Undele dintre ele s-au concretizat, pe altele le mai așteaptă și acum. Din păcate însă, pentru unii este prea târziu, pentru că băncile și traderii au început să-i execute. Fermierul Valentin Popa a vorbit despre această problemă în emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea.

”Am avut despăgubiri de secetă la culturile de toamnă, noi ne doream să avem și la culturile de primăvară, dar din ce văd, nu cred că vom obține ceva și asta este și din vina noastră. Am acoperit datoriile împrumutându-mă la bănci. Am obținut o creditare cu o dobândă foarte mare, de 12-13%, în condițiile în care în restul statelor membre, fermierii au dobânzi mult mai mici”, a precizat fermierul din Călărași.

Potrivit lui Valentin Popa, chiar dacă el a reușit cumva să-și salveze ferma, mulți colegi de-ai săi se află într-o situație mult mai dramatică, pentru că au început deja să fie executați și chemați la procese.

”Ar fi binevenite despăgubirile de la culturile de primăvară, ca să scăpăm toți fermierii. Sunt fermieri la nivel de țară care au bilete la ordin în bancă, sunt executați, sunt chemați în procese. Furnizorii de inputuri nu acceptă promisiuni, cum acceptăm noi de la Ministerul Agriculturii. Și ei trebuie să își primească banii și mi se pare ceva corect, dar mi se pare corect și ca noi să fim despăgubiți.

Guvernul n-a dat nicio ordonanță de urgență pentru ca fermierii să nu poată fi executați și să putem lua credite cu o dobândă mult mai mică. Dacă o să mai avem un an cum a fost 2020, o să fie o catastrofă și ne vom duce la vale de tot. Multinaționale stau la pândă să ne ia tot, și nu doar mie, ci la 60-70% din fermierii din țară, care nu au capital de lucru”, a mai subliniat Valentin Popa.