Tinerii fermieri instalați deja ca șefi de exploatație vor putea beneficia de o nouă linie de finanțare de 200.000 de euro/fermă. Intervenția DR-12 din Planul Național Strategic se referă la consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri care s-au instalat recent, în exercițiul financiar precedent.
Pentru a putea beneficia de această finanțare, tinerii fermieri trebuie să încheie proiectul de instalare, adică să implementeze planul de afaceri și să-și primească și tranșa a doua de bani. Consultantul Ion Păunel a explicat, pentru AGRO TV, câteva detalii la care trebuie să fie atenți acești beneficiari.
”Tinerii fermieri (care au accesat fonduri europene în perioada de tranziție – n.r.) pot accesa linii de finanțare din PNS dacă și-au dus la îndeplinire tot ceea ce și-au propus în planul de afaceri. Vorbim aici de renumita tranșa II, de 25%. Tinerii fermieri au posibilitatea să primească cei 25% la minim 12 luni de la primirea primei tranșe de plată. Ar fi bine să-și pregătească dosarul cererii de plată pentru tranșa II.
Aș vrea să enumăr câteva din documente, avem câteva elemente de noutate față de ce știam în 2014-2020. În perioada de tranziție s-a primit punctaj pentru forma asociativă, iar ei trebuie să comercializeze minim 50% prin această formă asociativă. Văd foarte mulți fermieri că nu știu să facă acest lucru, au găsit cooperative doar pentru a primi o hârtie. Să nu uităm că începând din 2022, a intrat în vigoare sistemul e-factura și e-transport, deci ei trebuie să aibă un contabil să-i învețe cum să facă aceste lucruri, pentru că experții OJFIR vor verifica aceste facturi și în aceste sisteme digitalizate. Să-și facă achizițiile cum trebuie, să respecte ce le-a zis consultantul și care sunt cerințele; la orice tip de achiziție este nevoie de proformă, de factură, plata se face doar prin transfer bancar, este nevoie de certificat de calitate, conformitate, garanție (unul din ele), proces verbal de predare-primire, proces verbal de recepție și așa mai departe. Sunt lucruri de care trebuie să țină cont pentru a primi tranșa II și pentru a nu da înapoi banii pe care i-au primit în prima tranșă și să nu devină restanțieri la AFIR, pentru că nu vor mai putea accesa o altă linie de finanțare de care se vorbește, renumita măsură de 200.000 de euro, cu parte de cofinanțare de 20%. Tot pentru întocmirea dosarului de plată pentru tranșa II, au nevoie de diverse avize de la autoritățile statului, de la Agenția de Mediu, DSP, DSV, poate și de la Inspectoratul de Stat în Construcții, în funcție de tipurile de investiții pe care și le-au propus”, a precizat Ion Păunel în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Investițiile în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați are o valoare a sprijinului de maximum 200.000 euro/proiect, iar costurile eligibile pornesc de la 65%, până la 80%, în funcție de condiții. Eligibili sunt tinerii fermieri care au finalizat implementarea planului de afaceri în cadrul submăsurii 6.1 din PNDR.
Mai multe detalii despre condițiile de eligibilitate puteți citi AICI (click).
Un răspuns
Cum pot primi bani