17 octombrie 2021 - 13:14

Fermierul Valentin Popa: ”O să ajungem să le arătăm nepoților vacile doar în poze”

Predicții sumbre din partea micilor fermieri pentru viitorul agriculturii românești. În ultima ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a discutat împreună cu agricultorii despre starea actuală a acestui sector, dar și perspectivele pentru viitor, atât cel apropiat, cât și cel îndepărtat. Deși la nivel declarativ, oficialii spun că susțin tinerii să facă agricultură, fermierii spun că realitatea din teren este alta. 

”Noi nu am fost protejați. Sunt fermieri mari care lucrează mii de hectare din proprietatea statului cu redevențe mici. Ar trebui să se dea o lege clară prin care să se spună ”lucrezi 1500 hectare? Îți las până la 500 de hectare, iar restul îl dau la alți tineri, să beneficieze și ei.” Să nu mai plece afară sau să facă naveta sute de kilometri până la București.

Câți tineri ați văzut că au fost apreciați de Ministerul Agriculturii, să fie susținuți să vină în agricultură? Nici unul. Câți oameni de la Minister ați văzut să se ducă la liceele agricole, să stea de vorbă cu tinerii și să le spună ce oportunități au și care ar fi beneficiile lor să lucreze teren agricol sau să vină în zootehnie? Peste câțiva ani, o să le arătăm nepoților vacile doar în poze. De ce? Pentru că noi nu știm să îmbunătățim aceste lucruri”, a precizat fermierul Valentin Popa.

În privința subiectului redevențelor ridicat de fermierul din Călărași și-a exprimat punctul de vedere și Cristian Lungu, fermier din județul Ilfov, care susține că ar trebui creată o lege prin care să fie anulate contractele care conțin astfel de redevențe derizorii.

”În momentul în care a beneficiat de niște oportunități a pus mâna pe niște active, activele acestea fiind destul de puternice, undeva la factorii de decizie a avut o susținere. Și l-au sfătuit să nu facă acel contract pe 5-10 ani, ci pe 49 de ani. Vreau să vă spun că există și acum, lângă mine, în Ilfov, fermier care are 2000 de hectare cu redevență 230 kg grâu/hectar. (…) Ar trebui să se facă o lege prin care să anuleze aceste contracte, pentru că este vorba de siguranța națională aici, din punct de vedere al securității alimentare”, a precizat fermierul Cristian Lungu.

Reamintim că subiectul a fost abordat de realizatorul Ovidiu Ghinea într-o emisiune recentă cu directorul general al Agenției Domeniilor Statului, Camelia Procop, care susține că instituția caută toate căile legale prin care să poată interveni, astfel încât să crească aceste redevențe. De altfel, și ministrul agriculturii, Adrian Oros, a susținut în repetate rânduri că media actuală a redevențelor este una ridicolă.