27 octombrie 2021 - 12:10

Părăsiți de multinațională, fermierii din Suceava își deschid propria fabrică de lactate

O cooperativă din Șaru Dornei vrea să-şi facă propria fabrică de lactate după ce un important procesator din piață și-a închis porțile. Peste 100 de fermieri din Suceava s-au adunat în cooperativa agricolă Cașcașu Dornei în speranța că laptele pe care îl produc să nu ajungă să fie aruncat la porci. Cu un efectiv de câteva sute de bovine, fermierii se gândesc și la un magazin de desfacere care să vina în sprijinul consumatorilor locali, informează publicația Ziar de Suceava.

După ce au atras fonduri europene de peste 3 milioane de lei, conform datelor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), reprezentanții cooperativei speră ca fabrica de lactate să intre cât mai repede în funcțiune.

În vara lui 2020, un gigant francez din domeniul procesării închidea două puncte de lucru în localitățile Vatra Dornei și Dealu Florei.

Oficialii companiei spuneau atunci că decizia nu afectează în niciun fel activitatea de colectare a laptelui de la producătorii locali, menţionând că vor păstra contractele încheiate cu fermierii români. Totuși, crescătorii au vrut să își pună afacerea la adăpost și s-au asociat. Suprafaţa totală pe care o deţine cooperativa Caşcaşaru Dornei în localitatea Şaru Dornei este de aproape 1.900 mp, iar suprafaţa construită desfăşurată va fi de aproximativ 1.000 mp, conform proiectului tehnic depus pe site-ul AFIR.

Suceava are în total 14 unități de prelucrare a laptelui din cele 140 de la nivel național. Totodată, în judeţul Suceava se cresc şi cele mai multe bovine, peste 130.000, conform datelor statistice raportate.

  1. Mintea romanului cea de pe urma… Tarziu v-ati dat seama ca si ,,intovarasirea” e valabila ; pana mai ieri,va certati intre voi,care-i mai tare…

Comments are closed.