29 iulie 2021 - 05:05

Multinationala a ales – noi plecam, voi rameneti cu laptele si fara locuri de munca!

Crescătorii de vaci de lapte din Suceava au primit o lovitură chiar în “moalele capului” activitățiilor de bază. Un concern multinațional de prelucrare a laptelului a decis să închidă fabricile din Floreni şi Vatra Dornei. Reprezentanții companiei care dețin branduri de lactate în țara noastră au dat asigurări că fabricile din Oiejdea, judeţul Alba şi din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna NU se vor închide.

Vestea a venit ca un trăsnet pentru fermierii din județ, dar și pentru angajații celor două fabrici de pe raza județului Suceava, iar primarul comunei Poiana Stampei a reacționat imediat după decizia oficială.

Primar comuna Poiana Stampei: „Suntem obișnuiți să reacționăm de fiecare dată când cetățenii noștri sunt în situații critice, indiferent care ar fi ele, însă de data aceasta nu depinde de noi, iar asta ne întristează și mai tare. Ne așteptam să vedem niște măsuri pentru susținerea acestui sector, ne așteptam să se găsească soluții pentru creșterea prețului la lapte, iar în realitate ne uităm neputincioși la niște multinaționale care au ca unic scop profitul și, din păcate, în fața cărora guvernanții pare că stau cu capul plecat. Închiderea acestor două fabrici în care ne mai puneam și noi speranța reprezintă o lovitură mult prea aspră pentru oamenii din această zonă”, a declarat pentru Suceava Live, primarul comunei Poiana Stampei.

Edilul a subliniat că este o situație care necesită soluții imediate, iar în acest sens a făcut apel la Guvernul României și la ministrul Agriculturii pentru a se veni cu o soluție de compromis, care să nu blocheze activitatea de prelucrare și să nu lase multe persoane fără un loc de muncă.

“Poate că de la București nu se vede situația ca fiind una atât de gravă, iar asta mă obligă să mai amintesc o dată că un țăran de la sat lucrează de dimineața până seara pentru un litru de lapte. Că un fermier se bazează pe această industrie pentru a-și câștiga pâinea. Că fără truda lor, am rămâne și fără ultimele urme de resurse neimportate”, a mai declarat edilul.

Potrivit reprezentanților firmei care a întrerupt activitatea în județul Suceava, angajaţii afectaţi de măsura de concediere colectivă în fabricile Floreni şi Vatra Dornei vor primi sprijin pentru a găsi un alt loc de muncă, fie în cadrul celorlalte societăţi aparţinând Grupului în România, fie în alte companii. De asemenea, angajaţii afectaţi de măsura concedierii colective vor primi compensaţii salariale.