Fermierii români renunță la porumb! Cu ce cultură vor să dea lovitura

Cultivarea porumbului devine o misiune din ce în ce mai grea în România, pentru fermierii din zonele de sud și est. Având în vedere că seceta persistă sau chiar se agravează de la an la an, doar fermierii care au acces la irigații mai pot să facă producții care le asigură continuitatea în acest domeniu. Restul sunt nevoiți să se adapteze și să caute alte soluții.

La Buzău, spre exemplu, unii fermieri au ales să înlocuiască porumbul cu sorgul, o plantă originară din Africa, dar care a dat rezultate bune și pe pământ românesc. În alte zone, fermierii vor să se reprofileze pe alte culturi, mai puțin obișnuite pentru țara noastră.

”Porumbul este cea mai deficitară cultură, în acest moment, în Ialomița. În zona din nordul Ialomiței, unde mă aflu eu, posibilitatea pentru irigații este foarte redusă. Avem câțiva fermieri care au încercat prin picurare, din nefericire puțurile săpate la adâncimea corectă nu au debite suficient de mari. Noi ne doream foarte mult să mergem în această direcție a irigațiilor, dar ne întristează foarte mult poveștile fermierilor din zonă”, a precizat Iulia Blagu, fermier din județul Ialomița, pentru AGRO TV.

Potrivit acesteia, o cultură pe care o ia în considerare pentru a înlocui porumbul este cea de năut, care are mult mai puține pretenții în ceea ce privește apa. Totuși, schimbarea nu este una ușoară, pentru că tehnologia de cultură este diferită.

”Variante multe de înlocuire, fără nicio posibilitate de a iriga, sunt puține. Noi luăm în calcul inclusiv năutul, fiind o plantă foarte puțin iubitoare de apă. Pe de altă parte, evident că ar însemna o schimbare destul de majoră în ciclicitatea noastră și în tehnologiile pe care noi încă nu le stăpânim”, a mai spus Iulia Blagu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole