Fermierii care au dat lovitura cu o plantă din Africa care înlocuiește porumbul
O plantă originară din Africa a dat producții foarte bune pe pământ românesc. Cel puțin asta spun agricultorii din Buzău care anul acesta au înlocuit porumbul cu sorgul. În total, în județ, au fost cultivate peste o mie de hectare, în special în zonele în care există un deficit de apă în sol, după anii de secetă pedologică.
Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău, a fost zilele acestea pe câmp și a verificat stadiul de dezvoltare al plantelor și spune că în toate zonele în care în anii trecuți porumbul a fost distrus de secetă și unde persistă deficitul de apă în sol, anul acesta sorgul a dat producții bune semn că de la an la an această cultură va câștiga teren și în Buzău. Mai exact, producțiile estimate sunt de 5 tone la hectar.
”Dacă e să facem o comparație între porumb și sorg, câștigător este sorgul. Asta dacă comparăm cheltuielile între cele două culturi și producțiile, în aceleași condiții meteorologice. La sorg avem o producție de 5 tone, și la porumb avem aceleași recolte, însă cheltuielile pentru întreținerea culturii de sorg sunt mult mai bune. Comparația este valabilă în condițiile în care nu avem irigații. Dacă am avea irigații, atunci porumbul ar putea ajunge și până la 15 tone pe hectar, iar sorgul doar la 8 tone la hectar”, a spus Cosmin Florea.
Sorgul este o specie înrudită cu grâul și porumbul din care se obține făină fără gluten. De asemenea, tulpina plantei poate fi folosită și ca furaj pentru animale. În total, în Buzău au fost însămânțate în acest an peste o mie de hectare cu sorg.