Fermierii au fost păcăliți? Comisia Europeană a blocat pachetul de compensații de 100 de milioane de euro referitor la cerealele ucrainene

Comisia Europeană a blocat pachetul de compensații în valoare de 100 de milioane de euro promis fermierilor din Europa Centrală și de Est, afirmând că Polonia, Ungaria, Bulgaria, România și Slovacia împiedică tranzitul cerealelor ucrainene către țările care doresc să le primească, informează RMX, citând surse din interiorul executivului comunitar.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei, Miriam Garcia Ferrer, „mai sunt probleme de rezolvat și unele provocări de înfruntat” înainte ca pachetul de compensații pentru fermieri să poată fi pus la dispoziție.

Comisia susține că cele cinci țări nu reușesc să-și îndeplinească partea de negociere prin care executivul UE a aprobat interzicerea importurilor din Ucraina în aceste țări în schimbul eliminării interdicțiilor unilaterale și ridicării restricțiilor de tranzit pentru cerealele ucrainene.

Potrivit unor surse, guvernul ucrainean a făcut presiuni pe lângă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru ridicarea acestor restricții. Cum aprobarea finală a pachetului de compensații trebuie să fie vizată de Von der Leyen, aceasta vrea garanții că nu vor mai exista restricții privind tranzitul și reexportul cerealelor ucrainene către țările care doresc să le primească.

De asemenea, Von der Leyen se opune transferului de 330 de milioane de euro în sprijinul celorlalte țări din UE, sumă care a fost oferită pentru a se asigura că Spania, Italia și Franța nu vor bloca pachetul de compensații de 100 de milioane de euro pentru cele cinci state din Europa Centrală.

Poziția Comisiei în ceea ce privește pachetul de compensații a fost exprimată după ce, recent, mai multe grupuri de fermieri polonezi şi zeci de tractoare au blocat camioanele cu cereale ucrainene în punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina și Polonia de la Medyka, nemulțumiți că guvernul de la Varşovia nu le-a plătit despăgubirile promise pentru compensarea pierderilor suferite.

Cu alte cuvinte ne aflăm într-un cerc vicios, doar că situația pare mai avantajoasă pentru bugetul Comisiei Europene decât pentru fermierii din cele cinci țări membre UE vecine Ucrainei, care se simt trași pe sfoară.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole