Neonicotinoidele și controversele generate de decizia CJUE privind posibilitatea Statelor Membre de a acorda autorizații de urgență conform art. 53 din Reg. 1107/2009 au reprezentat tema unei conferințe organizate vineri, 27 ianuarie, în Aula Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (A.S.A.S.), din București, de către Alianța pentru Agricultură și Cooperare, care reunește organizațiile LAPAR, Federația Națională PRO AGRO, UNCSV și Forumul APPR.
Conferința a avut ca scop principal apărarea dreptului României, ca stat membru UE, de a acorda autorizații de urgență pentru utilizarea temporară a substanțelor de protecție a plantelor din gama insecticidelor neonicotinoide, în baza regulamentului european de punere în aplicare a regulamentului cadru privind punerea pe piață a pesticidelor.
Astfel, Alianța pentru Agricultură și Cooperare cere Guvernului României și Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale să facă toate demersurile necesare pentru ca România să poată apela în continuare la tratamentul semințelor cu insecticide neonicotinoide (în baza art. 53 din Reg. (CE) 1107/2009), până la momentul în care industria produselor de protecția plantelor va pune pe piață o altă moleculă care să asigure o protecție cel puțin la fel de eficientă ca neonicotinoidele față de dăunătorii de sol specifici zonei bazinului Mării Negre.
România este primul producător de floarea-soarelui și porumb, după cum este și cel de-al treilea producător de semințe (material semincer) pentru aceleași culturi la nivelul UE. Potrivit reprezentanților APPR, în condițiile pierderii dreptului femierilor de a-și proteja eficient ogoarele, aceștia nu vor mai putea înființa cele două culturi de importanță majoră, ceea ce ar însemna un dezastru economic pentru sectorul agricol românesc și, implicit, pentru securitatea alimentară a partenerilor săi de export intra- și extra-comunitari.
„În aceste condiții, este vital să apelăm la tratamentul cu neonicotinoide al semințelor acolo unde se depășește Pragul Economic de Dăunare (PED), întrucât, singură, rotația culturilor nu poate ține sub control populațiile de dăunători, iar substanțele de protecția plantelor au un rol recunoscut științific în gestionarea integrată a bolilor și dăunătorilor. Așadar, susținem cu fermitate necesitatea utilizării neonicotinoidelor în agricultura românească”, se arată într-un comunicat al APPR remis vineri redacției AgroTV.
Participanții la conferință au subliniat faptul că România are condiții pedo-climatice specifice, diferite față de cele ale majorității țărilor UE, și, ca atare, tehnologiile agricole aplicate la noi în țară sunt diferite față de tehnologiile folosite în altă parte. Totodată, a fost subliniat faptul că și fermierii din România caută soluții de reducere a amprentei asupra mediului și de se conforma acelorași condiții exigente de protejare a acestuia.
„Ca fermieri, ne-am exprimat și continuăm să ne manifestăm îngrijorarea în ceea ce privește asigurarea securității alimentare a României, dar și a UE Fermierii români fac parte cu demnitate din marea familie a mediului asociativ agricol european și doresc să își apere reziliența afacerilor în spațiul economic european. În urma acestui eveniment, considerăm că statul român, prin intermediul tuturor instituțiilor sale, trebuie să adopte o poziția fermă în a-și apăra interesele economice agricole, iar instituțiile europene, atunci când stabilesc politicile de mediu, trebuie să țină cont de specificul regional, inclusiv cel din zona României, țară care ocupă poziția 5, ca suprafață agricolă, după Franța, Spania, Germania și Polonia și la egalitate cu Italia”, mai spun reprezentanții APPR care fac un apel către consumatori, către publicul larg și către autorități, pentru a se alătura acestei inițiative de a sprijini activitatea fermierilor români și de a consolida poziția de furnizor de hrană sigură și de calitate a României.