Insecticidele care omoară albinele. Curtea de Justiție a UE s-a pronunțat definitiv

De mai mulți ani apicultorii se plâng de insecticidele care omoară albinele, mai exact, neonicotinoidele folosite în agricultură. 

Justiția europeană reafirmă interzicerea derogărilor pentru neonicotinoide 

Într-o hotărâre pronunțată joi, 19 ianuarie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene se pronunță împotriva autorizațiilor de urgență luate de anumite state membre pentru a continua utilizarea semințelor tratate cu aceste substanțe chimice numite neonicotinoide, considerate dăunătoare, deoarece s-a constatat că omoară albinele.

Derogarea de la interdicție nu va mai fi posibilă

Joi, 19 ianuarie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat printr-o hotărâre prin care a reamintit interzicerea utilizării neonicotinoidelor, produse considerate „ucigătoare de albine”.

Tratamentul preventiv al semințelor cu aceste substanțe interzise din 2018 nu mai poate fi folosit în mod excepțional, ca pana acum. În 2020, au fost autorizate derogări exprese pentru neonicotinoidele din sfecla de zahăr.

Până acum, unsprezece state membre UE au adoptat astfel de „autorizații de urgență”. 

Pe baza unor studii care dezvăluie riscurile acute și cronice suportate de albinele din cauza semințelor tratate cu aceste produse, mai multe asociații acuza ca autorizațiile de urgență au fost acordate in mod abuziv, mai mulți ani la rând si fără o justificare suficientă.

Istoricul neonicotinoidelor

În 1985, o firmă farmaceutică din Germania brevetează primul produs neonicotinoid. Pentru ca micile plante care apar din semințe să nu fie devorate de insecte, in anul 2000 mai apar încă 2 astfel de substanțe insecticide cu care se tratează semințele de porumb, floarea soarelui și rapiță. Insecticidele s-au bucurat de un mare succes, fiind folosite de agricultorii din peste 120 de țări.

S-a constat, însă, ca albinele sunt afectate de aceste substanțe toxice, iar populațiile de albine din Europa se împuținează. Astfel, în anul 2013 Uniunea Europeană limitează anumite neonicotinoide iar în 2018 se interzice utilizarea lor ca insecticid în tratarea semințelor de porumb, rapiță și floarea soarelui.

Ca parte a Pactului Verde, Uniunea Europeană intenționează să reducă utilizarea pesticidelor cu 50% până în 2030.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole