19 aprilie 2021 - 09:44

Fermierii, la capatul puterilor: ”Avem pierderi uriase, nu stim ce o sa facem”

Fermierii se duc din rău în mai rău anul acesta! Problemele lor se adâncesc din ce în ce mai mult, iar mulți nu știu cum vor reuși să își ducă mai departe afacerile. Seceta le-a distrus aproape complet culturile, iar acum, agricultorii nu mai au de unde să-și plătească creditele. Un fermier din comuna Ruginoasa, județul Iași, care are culturi pe o suprafață de 1100 de hectare spune că nu știe cum se va descurca pe viitor.

“Avem 5 culturi, mai exact 400 de hectare cu grâu, 150 de hectare cu rapiță, mai avem floarea soarelui, porumb și sfeclă de zahăr. Când tragem linie arată foarte prost, din păcate sunt extrem de multe pierderi. În afară de precipitațiile de la sfârșitul lunii iunie și iulie nu a mai plouat deloc. Ca producții, la rapiță avem 1200 de tone, la grâu avem doar 500 de tone, la floarea soarelui avem în jur de 1200 de tone. Să vedem cum că fi la porumb dar nu sunt semne că va fi prea bine. Noi estimăm în jur de 1 tonă sau 1,5 tone”, a declarat pentru Agro TV, Constantin Pristăviță, fermier din Ruginoasa. 
 
Subvențiile sunt așteptate ca pe o gură mare de oxigen spune fermierul din comuna Ruginoasa județul Iași.
 
“Aștept cu nerăbdare banii. Noi suntem și la teledecție anul acesta și nu avem nici un răspuns. Avem foarte mare nevoie de bani atât pentru achitarea leasingului, a salariaților, inputuri de plătit. Nu știu ce o să facem. Am apelat și la bănci pentru reeșalonarea creditelor. Nu am primit nici un răspuns”, a mai spus fermierul din Ruginoasa.
 
Reamintim fermierilor afectați de secetă că procesul de depunere a cererilor pentru acordarea despăgubirilor s-a încheiat la data de 15 septembrie, iar, potrivit ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, plățile au fost demarate la data de 18 septembrie. Astfel, în cursul acestei săptămâni, este de așteptat ca fermierii care au depus cererea corespunzătoare să primească banii în conturi.