Fermierii ies la ATAC împotriva ministrului Petre Daea: ”MINTE cu nerușinare”

După vestea privind despăgubirile pe care le vor primi pentru tranzitul cerealelor din Ucraina, fermierii români ies la atac împotriva ministrului agriculturii, Petre Daea. Aceștia susțin că șeful MADR nu știe să negocieze la Bruxelles în interesul agriculturii românești, iar acest lucru se reflectă în lipsa de mecanisme reale de sprijin pentru fermieri.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele federației Pro Agro, Ionel Arion, a comentat decizia Comisiei Europene de a aloca un buget de 10 milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor români, în timp ce Polonia și Bulgaria vor primi sume considerabil mai mari.

”Din păcate, și o spun cu toată responsabilitatea ca fermier și ca economist, România are un ministru care dă sfaturi și nu dă soluții. Rolul lui este să dea soluții la probleme sau măcar să se consulte cu acei specialiști pe care îi mai avem, atât în zona de diplomație, cât și cu cei care lucrăm efectiv. (…) Mâine dimineață, ministrul ar trebui să se urce în avion și să vină de la Bruxelles înapoi în România, fie fără acești bani, adică să-i refuze pentru că este jignitor, fie cu un alt mecanism.

Ministrul merge în consiliul de miniștri și pornește o discuție. Pe diplomație poți sau nu să influențezi decizia colegilor tăi din consiliul de miniștri și să provoci la Comisia Europeană deschiderea acestui mecanism pe anumite criterii. Dacă noi nu avem capacitatea necesară la nivel de minister să generăm aceste subiecte, nu știu de ce suntem la minister. Să conducem șantiere? Nu acesta este rolul ministrului. Ministrul trebuie să stea două zile pe săptămână la Bruxelles și să înțeleagă și bruxelleza, dacă îmi permiteți acest termen”, a precizat Ionel Arion în direct la AGRO TV.

Potrivit liderului Pro Agro, în timp ce ministrul Petre Daea se urca în camioanele cu cereale din Ucraina și spunea că toată marfa este conformă cu standardele europene, omologul său din Bulgaria, împreună cu fermierii și ceilalți oficiali, căutau toate pârghiile necesare astfel încât să primească despăgubiri cât mai consistente.

”Ministrul bulgar poate și știe să negocieze, și vorbește două limbi străine. Au conlucrat toate instituțiile acestui stat bulgar, împreună cu fermierii, au gândit mecanismul, pârghiile de negociere, au găsit state aliate, au putut justifica faptul că impactul este atât de mare declarând lucrul acesta pe față, de fiecare dată. Nu a ieșit ministrul dintr-un camion ucrainean și a spus că toate cerealele sunt conforme, când însăși fermierii ucraineni declară că tot ce a fost cu probleme a ajuns în România. Sunt hârtii de la instituțiile statului care spun că avem sute de tone depozitate cu probleme, iar ministrul nostru iese și minte cu nerușinare și spune că toate cerealele din Ucraina respectă toate normele europene”, a mai spus Ionel Arion.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole