Fermierii francezi, din nou, pe străzi

După ce fermerii francezi au intrat pe 8 februarie cu tractoarele în Paris, este rândul altor mari orașe din Franța să fie ocupate de manifestanți din agricultură.
Sute de fermieri francezi au ocupat marți, străzile din Lyon, cu tractoarele, manifestând,  în special, pentru o remunerație mai bună.
 
Vrem să trăim decent din meseriile noastre
 
„Trebuie să putem trăi decent din meseriile noastre, iar produsele noastre să le vindem cu un preț corect”, a declarat pentru AFP Jocelyn Dubost, președintele Tinerilor Fermieri din regiune.
 
Fermierii francezi cer aplicarea rapidă a legii Égalim (lege care vizează protejarea remunerației fermierilor)
 
„Suntem în stradă pentru a cere mai multe lucruri, în special aplicarea cât mai rapidă a legii Égalim (lege care vizează protejarea remunerației fermierilor), ca municipalitățile să nu neglijeze  condițiile de secetă și să nu ne împiedice să primim ajutoare pentru dezastrele agricole ”, a explicat David Seve, președintele FDSEA du Gard, filiala departamentală a puternicului sindicat majoritar FNSEA, tot pentru Agenția France Press.
 
După o mobilizare la Toulouse, vineri, și apoi la Saint-Etienne, luni, aceste acțiuni fac parte din demonstrațiile naționale dinaintea Salonului Agricol care începe sâmbătă la Paris.
 
Marți, la  Lyon, erau în jur de 200 de fermieri cu aproximativ 100 de tractoare, potrivit  FDSEA. 
 
Fermierii francezi s-au adunat la  Direcția Regionale pentru Mediu, unde au aruncat câteva tomberoane de gunoi lichid și alte deșeuri vegetale, înainte de a se îndrepta către prefectură, unde acolo din nou au golit tomberoane.
 
Și  la Nîmes au fost 150 de fermieri cu  tractoare și remorci.  Manifestanții au amplasat butuci de viță de vie în fața Direcției Departamentale pentru Teritorii și au aruncat gunoi de grajd, mere și baloți de fân pe un bulevard alăturat prefecturii. Manifestația a fost stopată de jeturi cu gaze lacrimogene.
 
70 ore/săptămâna la 800 euro
 
„Înlăturand pesticidele, eu, ca producător de cireșe, nu le voi mai putea produce”, a explicat un fermier din Ardèche.
 
Asigurarea recoltelor, prea scumpă, probleme de instalare a tinerilor fermieri 
 
„Nu reușim să trăim din meseria noastră. Avem o presiune socială și fiscală puternică, care este mult prea mare, după ce am suferit multe dezastre climatice”, a spus un alt fermier.
 
În Puy-de-Dôme, zeci de fermieri au  lipit autocolante cu inscripționarea „supermarketul se îngrașă, fermierul vinde în pierdere”.
 
„Vindem jumătate din produsele noastre în pierdere”, a spus Julien Tixier, un tânăr fermier de 25 de ani în agricultură mixtă care face 70 de ore pe săptămână pentru 800 de euro.
 
Sursa AFP

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole