Fermierii se simt epuizați: „E cel mai rău an de la Revoluție!”

Seceta i-a îngenunchiat pe fermierii din zona Bărăganului. Aici, arșița a pârjolit totul pe câmp. Nimic din ce au pus în pământ nu s-a făcut, iar la vremea recoltatului hambarele au rămas goale.

Georgian Calotă, fermier cunoscut din județul Buzău, spune că acesta este cel mai greu an de la Revoluție și până acum. Fermierul buzoian face agricultură de peste 20 de ani și spune că niciodată nu s-a aflat în situația de a da oameni afară, însă acum nu mai știe cum să-i plătească.

„Înființarea unui hectar de cultură mare reprezintă un cost de 4.000-5.000 de lei. Orice sumă venită de la stat este un sprijin real pentru a putea continua activitatea. Sunt sute, dacă nu mii de ferme în imposibilitate de plată. Inclusiv eu mă gândesc, pentru că nu mai am posibilitatea de plată a angajaților. Vin băncile și fac presiuni să plătim ratele. Seceta ne-a pus în situații în care nu am mai fost. Eu fac agricultură de peste 20 de ani și nu am fost niciodată așa. Este cel mai rău an de după Revoluție pentru agricultură. La noi, producția la rapiță a fost zero, la grâu abia o mie de kilograme pe hectar, porumbul este compromis 100%, la floarea-soarelui producția este zero”, a spus Georgian Calotă (foto sus).

Epuizat după acest an agricol spune că se simte și cel mai mare fermier din Buzău, Mihai Afiliu. Acesta lucrează 4.000 de hectare de culturi agricole și deține cea mai mare fermă de bovine din România.

„A fost anul agricol cel mai greu. Ne-am confruntat cu lipsa apei, dar acum situația a început să se amelioreze și o scoatem la capăt. Am mai mers prin alternanță și ne-am descurcat, dar a fost foarte, foarte, foarte greu. Pot spune că sunt epuizat după acest an agricol”, a declarat Mihai Afiliu (foto jos, în ie), pentru o televiziune locală din Buzău.

Agricultorul a explicat că producțiile de anul acesta vor fi la jumătate față de cele obișnuite.

- Publicitate -

„Trebuie să ieșim la capăt și să rămânem în picioare. Șifonați, dar să rămânem în picioare! Producțiile nu sunt cele scontate. Nu sunt cele așteptate după investiția făcută. Vor fi circa 6-7 tone la hectarul de porumb”, a mai spus Mihai Afiliu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole