Licitație pe cârca fermierilor loviți de secetă – Cine cere mai mult?

Fermierii români se confruntă din nou cu pagube însemnate cauzate de secetă, însă strigătele lor de disperare nu fac decât să acompanieze dansul electoral al politicienilor.

Insensibili, de fapt, la nevoile cetățenilor pe care, chipurile, îi reprezintă, după ce au defilat ținându-se de mână doar pentru a-și asigura câștig de cauză în primul rând de alegeri de anul acesta, politicienii din coaliția de guvernare au început să speculeze necazul fermierilor, sperând că vor obține foloase în noua confruntare electorală din toamnă, unde vrând-nevrând, trebuie să meargă pe drumuri separate. După alegeri, însă, dacă situația o va cere, își vor da din nou mâna, că doar n-or fi nebuni să renunțe la butoanele puterii. Până atunci, „dă-i și luptă”!

Europarlamentarul PNL Daniel Buda continuă atacul la Ministerul Agriculturii, început cu zilele trecute cu ocazia scrisorii prin care Comisia Europeană avertiza România asupra unor potențiale dezangajări a fondurilor Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

„Ministerul Agriculturii nu a pierdut ocazia să tacă în privința avertismentului Comisiei Europene privind banii pentru agricultură.

Regret să constat că avertismentele Comisiei Europene sunt trecute în categoria uzualităților.

M-aș fi așteptat ca Ministerul Agriculturii să ne fi indicat «expressis verbis» care sunt măsurile concrete luate pentru a nu se pierde banii pentru proiectele care au primit deja avans, dar stagnează în mod nepermis.

- Publicitate -

Ministerul Agriculturii să ne fi spus că din miile de kilometri de canale niciun metru nu este lăsat fără apă; m-aș fi așteptat să ne fi spus cum au crescut numărul de hectare irigate de la an la an, în loc să ne facă o înșiruire de cifre și date pe care nici ei nu le înțeleg.

Îngrijorarea față de fermieri trebuie să fie una reală, concretizată în măsuri de sprijin care să îi liniștească pe fermieri. Aruncarea gunoiului sub preș nu este o soluție.

La Bruxelles însă, vom continua să ne batem pentru ca agricultura să fie sprijinită. Așa cum, de altfel, chiar azi împreună cu Dan Motreanu, am solicitat CE alocarea de resurse financiare pentru cei afectați de secetă.

Iar în final, pot să vă spun că m-aș fi bucurat ca în logica acelorași uzualități, CE să ne felicite pentru atragerea eficientă a fondurilor europene și nu să fim «scoși în fața clasei»”, scrie europarlamentarul liberal Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook, avându-l drept țintă, evident, pe ministrul pesedist Florin Barbu, dar ignorând faptul că la vârful Ministerului Agriculturii se află și câțiva dintre colegii săi de la PNL.

La rândul său, într-un comunicat oficial, Ministerul Agriculturii dă un răspuns de toată jena, în care mai-mai că nu-i acuză pe europarlamentari că fac și ei demersuri pe la Bruxelles în sprijinul fermierilor români, de parcă asta ar fi o treabă rezervată exclusiv ministrului Florin Barbu.

„Având în vedere declarațiile unor europarlamentari români, conform cărora aceștia au solicitat fonduri europene pentru a sprijini fermierii și comunitățile românești afectate de secetă, MADR face următoarele precizări:

Ministrul Florin Barbu l-a înștiințat pe comisarul Wojciechowski încă din data de 15 iulie 2024, în cadrul Consiliului AGRIFISH, că suprafețe extinse din România sunt afectate de secetă, pierderea de venituri a producătorilor agricoli punând în pericol viabilitatea economică a fermelor și interesele de securitate ale țării.

«Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensații urgente în baza unei măsuri excepționale, pentru a contribui la soluționarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene», se arată în scrisoarea transmisă CE de către ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, în data de 7 august a.c.

Bugetul total estimat de maxim 75.224.000 euro pentru culturile înființate în toamna anului 2023 trebuie rambursat de urgență fermierilor. În acest sens, MADR consideră că se impune ca întreaga suma să poată fi achitată producătorilor afectați, în baza unui singur act juridic comunitar care să cuprindă norme tehnice și surse de finanțare atât cele din partea Uniunii Europene, cât și ajutoare naționale suplimentare.

De asemenea, primăvara – vara anului 2024 a fost caracterizată de o lipsă masivă de precipitații, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit în aproape toată țară, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie.

Aceste fenomene au afectat până la compromitere culturi înființate în primăvara anului 2024, în special porumb și floarea-soarelui, pe o suprafață estimată de circa 2.000.000 ha la nivel național. Se estimează că valoarea unitară medie a pierderilor este de  200 – 230 euro/ha”, se arată în comunicatul MADR, la care este atașată, pentru exemplificare, și scrisoarea transmisă de ministrul Barbu comisarului Wojciechowski

O luptă surdă, pe cârca fermierilor loviți de secetă. În loc să-și dea mâna, acționând pe toate căile pe care le au la îndemână pentru a rezolva problemele cetățenilor români, pe care îi reprezintă de fapt, politicienii din actuala coaliție de guvernare nu fac decât să-și tragă jar electoral fiecare pe turta proprie.

Nu trageți prea mult, băieți, c-o faceți scrum!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole