Fermierii, buni de plată! APIA cere banii înapoi de la cei care i-au încasat necuvenit

Fermierii care nu au respectat regulile pentru acordarea subvențiilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trebuie să dea banii înapoi. La nivelul județului Iași, instituția are de recuperat peste 200.000 lei, potrivit publicației BZI.

Peste 740 de fermieri din cei aproximativ 20.000 au fost selectați în eșantionul de control în luna august 2020. În total, la nivelul județului, agricultorii exploatează în jur de 280.000 hectare de teren agricol. În cadrul procedurii de teledetecție, inspectorii APIA au depistat mai multe nereguli în fermele celor verificați. Mai precis, fermierii nu au respectat toate condițiile obligatorii pentru încasarea subvențiilor, astfel încât au primit banii necuvenit. 

Reprezentanții APIA au transmis către fermierii în cauză, individual și prin poștă, situația creanțelor pe care le au de înapoiat. Valoarea totală a sumelor pe care APIA Iași trebuie să le recupereze se ridică la peste 200.000 lei, bani acordați pentru schemele directe de plată, dar și pentru programe derulate de instituție.

Potrivit ghidului privind acordarea subvențiilor APIA, dacă se constată că un beneficiar nu îndeplinește criteriile de eligibilitate sau nu respectă angajamentele sau alte obligații legate de condițiile pentru acordarea ajutorului sau sprijinului prevăzute de legislația agricolă sectorială, plata aferentă ajutorului nu se efectuează sau aceasta se retrage în întregime sau parțial, iar în unele situații nu se alocă sau se retrag plățile.

Recuperarea plăților necuvenite din Regulamentul UE nr.809/2014 prevede ca în cazul efectuării unei plăți necuvenite, beneficiarul rambursează suma respectivă împreună cu dobânda aferentă acesteia, dacă este cazul.

Dobânzile se calculează pentru perioada cuprinsă între termenul limită de plată pentru beneficiari, termen care este indicat în ordinul de recuperare și care nu poate depăși 60 de zile. Obligația de rambursare nu se aplică dacă plata a fost efectuată ca urmare a unei erori a autorității competente sau a unei alte autorități și dacă eroarea nu ar fi putut fi depistată în mod rezonabil de beneficiar.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole