14 mai 2021 - 13:18

Fermier retinut pentru SCLAVIE! Tinea muncitorii captivi, inclusiv minori, fara sa-i plateasca

Caz șocant la o fermă din județul Bihor. Un fermier a fost reținut de procurorii DIICOT, după ce a ținut captivi mai mulți oameni, inclusiv minori, pe care îi punea să muncească cu forța în ferma sa, fără să-i plătească. Totul s-a petrecut în satul Cheriu, comuna Oşorhei, județul Bihor, informează publicația ebihoreanul.ro.

Fermierul în vârstă de 60 de ani le-a confiscat actele de identitate muncitorilor și i-a obligat să muncească în ferma sa neplătiți, fără zi de pauză. Potrivit informațiilor transmise de Poliția Bihor, măsura de reținere a bărbatului pentru 24 de ore a fost dispusă în urma a cinci percheziții efectuate cu o zi mai devreme de polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii DIICOT din Oradea, într-o anchetă care priveşte acuzaţii de trafic de persoane și trafic de minori, în forma exploatării prin supunere la muncă forțată.

Potrivit autorităților, în ultimii doi ani, fermierul ar fi recrutat direct sau prin intermediari cel puțin șase persoane pe care le-a adăpostit într-o fermă de animale. Victimele aveau o situație socială precară, nu aveau domiciliu stabil și nu aveau resurse financiare, bărbatul profitând de situația acestora pentru a-i exploata. 

Acesta le promitea cazare, masă şi diverse sume de bani, în schimbul prestării unor munci de îngrijire a animalelor și le lua actele de identitate, pe care ulterior refuza să le mai înapoieze. După confiscarea actelor, fermierii îi ”caza” pe muncitori în condiții insalubre, într-un adăpost improvizat, și refuza să le ofere atât hrana adecvată, cât și sumele de bani promise.

“Sub imperiul unui climat de teamă impus prin violență fizică și verbală, dar și determinat de deposedarea de actele de identitate și privarea de orice resurse financiare, persoanele vătămate au prestat muncă la fermă, în condiții deosebit de grele, respectiv erau determinate să lucreze peste 12 ore pe zi, fără pauza săptămânală de odihnă și fără întreruperi pentru recuperare”, se arată în comunicatul transmis de anchetatori.

Sursa foto: DIICOT – Poliția Română