Muncitorii sezonieri, asigurati cu locuinte decuplate de remunerare. Rezolutie adoptata la nivelul UE

  • Creșterea numărului de inspecții la locul de muncă la nivel național și transfrontalier
  • Condiții de locuit decente trebuie decuplate de remunerare
  • Comisia va verifica dacă legislația UE existentă este adecvată

Eurodeputații solicită luarea de măsuri urgente pentru a proteja sănătatea, siguranța și condițiile de lucru echitabile pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul COVID-19. Potrivit sursei citate, criza COVID-19 a agravat dumpingul social (vezi explicația la finalul articolului) și precaritatea situației multor lucrători transfrontalieri și sezonieri din sectorul agroalimentar, al construcțiilor și al asistenței medicale din UE. 

Măsuri urgente necesare pentru a proteja lucrătorii sezonieri și transfrontalieri

Deputații solicită Comisiei să prezinte noi orientări specifice pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul COVID-19, să propună soluții pe termen lung pentru a face față practicilor abuzive de subcontractare și să se asigure în mod prioritar că Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) devine pe deplin operațională. Statele membre trebuie să consolideze capacitatea inspecțiilor muncii și să asigure locuințe de calitate, care ar trebui decuplate de la remunerația lor, afirmă textul.

„Această rezoluție este dedicată milioanelor de lucrători transfrontalieri care sunt simbolul liberei circulații consacrate în tratatele noastre și care aduc prosperitate sectoarelor economice cheie. A fost un privilegiu să coordonez această inițiativă, susținută pe scară largă, ce solicită Comisiei și statelor membre să protejeze mai bine drepturile lucrătorilor și să promoveze o mobilitate echitabilă pentru a face față provocărilor post-COVID-19”, a declarat Dragoș Pîslaru (Renew Europe, România), membru al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și inițiator al rezoluției.

Rezoluția a fost adoptată cu 593 voturi pentru, 34 împotrivă și 38 abțineri.

Următoarea etapă: Comisia Europeană urmează să prezinte în scurt timp orientări pentru protejarea lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri.

Context: În 2018, cel mai mare număr de lucrători transfrontalieri a plecat din Polonia pentru a lucra în Germania (125 000 de persoane, dintre care multe lucrează în construcții), din Franța în Luxemburg (88 000), din Germania în Luxemburg (52 000), din Slovacia în Austria (48 000, majoritatea fiind femei care lucrează în sectorul asistenței medicale) și din Franța în Belgia (46 000).

Aproximativ 800 000 până la un milion de lucrători sezonieri sunt angajați în fiecare an în UE, în principal în sectorul agroalimentar: 370 000 în Italia, 300 000 în Germania, 276 000 în Franța și 150 000 în Spania.

Lucrătorii sezonieri și cei transfrontalieri pot fi angajați în alt stat membru al UE pe baza dreptului lor la liberă circulație pe teritoriul UE. Legislația statelor membre gazdă se aplică în temeiul principiului tratamentului egal. Accesul la ajutorul de șomaj și protecția socială sunt reglementate prin coordonarea sistemelor de securitate socială, în prezent în curs de revizuire. 1.3 de milioane de persoane din UE trăiesc într-un stat membru și lucrează în altul.

 

Dumping social = reprezintă un set de practici la nivel internațional, național sau inter-corporativ, care vizează obținerea unui avantaj asupra concurenților, ceea ce ar putea avea consecințe negative importante asupra proceselor economice și a securității sociale a lucrătorilor. Exemple includ acțiuni întreprinse de actori din statele membre cu „salarii mici” pentru a obține avantajul pieței față de actorii din statele membre cu standarde sociale mai mari și salariale; companii multinaționale din țări cu „salarii mari” care caută modalități de a evita constrângerile legale prin angajarea subcontractanților din țările cu salarii mici; și companiile care angajează lucrători temporari și agenți mai ieftini și mai vulnerabili sau care mută producția în salarii mai mici și în locații mai puțin reglementate. Dumpingul social are forme diferite în diferite sectoare. Suprimarea dumpingului social este o componentă a diferitelor reglementări privind mobilitatea în muncă, munca nedeclarată și statutul lucrătorilor în transport. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole