28 octombrie 2021 - 20:48

Fermier lăsat fără subvenții din cauza incompetenței unui funcționar APIA

În anul 2020, agricultura, ca mai toate sectoarele din România, a fost grav afectată de pandemie. În acest context, statul a venit cu măsuri de sprijin pentru fermieri, pentru a-i ajuta pe aceștia să treacă mai ușor peste criză. Din păcate însă, unii agricultori, deși au respectat toți pașii necesari pentru accesarea sprijinului, au rămas fără subvenții din cauza neatenției sau incompetenței funcționarilor. Un astfel de caz ne-a fost adus la cunoștință de un agricultor din județul Hunedoara, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea.

”În data de 11 octombrie am fost la APIA și am depus actele pentru subvenția de criză pe măsura 21. Am tot așteptat să îmi intre banii, dar nu mi-a intrat nimic. Am sunat la APIA Ilia (județul Hunedoara) și mi-au răspuns că nu a fost înregistrată cererea. Păi cum să nu fie înregistrată din moment ce eu am depus toate actele? Mi-au spus că le pare rău și că am pierdut banii. Am fost și ieri acolo la centru și doamnele de acolo recunosc că au găsit dosarul meu într-un birou, dar nu le-au înregistrat”, ne-a povestit fermierul Daniel Ognean din județul Hunedoara.

Fermierul ne-a explicat că nu a primit număr de înregistrare la momentul depunerii actelor, spunând că de 20 de ani, nu a primit niciodată număr de înregistrare de la respectiva instituție. În cazul acesta, șansele de izbândă ale fermierului sunt foarte mici, iar cel mai probabil va rămâne fără subvenția de criză acordată prin Măsura 21.

Pe această cale, îndemnăm toți fermierii să fie atenți în momentul depunerii dosarelor și să respecte întocmai procedurile legale, cerând numărul de înregistrare de fiecare dată. Astfel, chiar și în cazul erorilor funcționarilor, fermierii pot face dovada depunerii actelor și își pot face dreptate mai departe, pe căile legale.

Nu este pentru prima dată când ne sunt semnalate nereguli sau cazuri de incompetență ale funcționarilor publici, car pot lăsa fermierii fără bani. În urmă cu câteva luni, în cadrul aceleiași emisiuni, consultantul Marian Vișu-Iliescu relata un caz în care proiectul pe submăsura 4.2 al unui fermier din județul Cluj a fost blocat de incompetența unui angajat DSV. Mai multe detalii despre acest episod puteți citi AICI.