26 ianuarie 2022 - 12:18

Fermele de familie vor primi mai mulți bani de la APIA!

Subvenții mai mari pentru fermele de familie! Nu mai este un secret faptul că în viitorul exercițiu financiar, România plănuiește să aplice plata redistributivă, astfel încât să redirecționeze o parte din subvenții către fermele de familie, astfel încât acestea să se poată dezvolta mai bine și să devină competitive. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a afirmat în repetate rânduri că fermele de familie și consolidarea lor reprezintă o prioritate pentru actuala conducere de la MADR.

”Avem mai multe priorități. În primul rând, trebuie să stimulăm foarte mult ferma de familie, pentru că garanția existenței statului românesc stă exact în această fermă de familie. Noi suntem o țară paradoxală. Avem 830.000 de ferme, din care aproape 800.000 sunt fermele de subzistență, gospodăriile părinților sau bunicilor noștri, care de fapt nu sunt ferme, pentru că ele sunt ajutate și de niște pensii sau salarii”, a precizat Oros într-o intervenție telefonică la Napoca FM.

Potrivit șefului MADR, fermele medii, de familie, reprezintă în prezent doar 2% din totalul fermelor din România, și lucrează aproximativ 20% din totalul terenului agricol.

”Cam 40% din teren este lucrat de 97% din fermieri în aceste mici ferme. Încă 40% din teren este lucrat de 0,5% din fermieri, în ferme mari, de la 300 de hectare până la 56.000 hectare. Abia 20% din teren este lurat de 2% din fermieri, care reprezintă fermele medii, fermele de familie. Noi aici trebuie să facem în așa fel încât să stimulăm finanțarea, pentru ca aceste ferme de familie să devină ferme consolidate, comerciale, care să reziste pe piață.

Cum vom face asta? Din cele 13,5 miliarde euro plăți directe, nu o să facem o plafonare, pentru că nu vrem să falimentăm fermierii mari. În schimb luăm o plată redistributivă din anvelopa generală și câte 300 milioane de euro în fiecare an vor fi redistribuiți către aceste ferme medii, de familie, în așa fel încât plata pe suprafață pe care o primesc de la APIA să fie mai mare”, a mai subliniat minsitrul agriculturii, Adrian Oros.

  1. Fără plafonarea subvenției agricole satele din România nu se vor dezvolta, vor rămâne doar locuri de reședință pentru pensionari, pentru că tinerii nu au din ce să își câștige existența în satul românesc!
    Acea redistribuire de fonduri nu crează spațiu tinerilor fermieri, doar dă o gură de oxigen celor care au deja ferme de familie lucru care nu ajută la crearea clasei de mijloc în agricultura românească!
    Dacă guvernanții nu înțeleg faptul că marii fermieri trebuie obligați și ajutați să treacă la nivelul superior al agriculturii și anume acela al procesării și adăugării de valore produselor agricole, România nu va putea echilibra balanța schimburilor comerciale a produselor alimentare!

Comments are closed.