Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, împreună cu o echipă MADR a fost într-o vizită de lcuru la fermierii din județul Botoșani. În cadrul vizitei, au fost discutate problemele cu care se întâlnesc fermierii și producătorii locali. Una dintre problemele majore identificate constă în lipsa infrastructurii secundare sau de echipamente pentru irigații.
„Mă aflu astăzi (08 mai) într-o vizită de lucru în județul Botoșani, pentru a afla problemele fermierilor și ale producătorilor locali. Domnul senator Costel Șoptică și domnul prefect Dan Nechifor mi-au comunicat situația la zi a capacității de irigare a județului. În Botoșani există infrastructură de irigații, cu o capacitate de irigare de 6200 hectare, însă o problema majoră a fermierilor este aceea că nu dispun de infrastructura secundară sau de echipamente pentru irigații.
Problematica fenomenelor meteo care afectează culturile, a creării unui centru anti-grindină, a sprijinului pe care îl pot obține fermierii de la instituțiile abilitate sunt doar câteva dintre subiectele pe care mi le-au transmis fermierii. Aș dori să-mi semnalați și dumneavoastră provocările cu care vă confruntați în zonele în care faceți agricultură”, scrie Adrian Oros pe pagina sa de Facebook.
Echipa MADR a vizitat singurul producător de pompe rămas în activitate pe teritoriul României. „Societatea MECANEX SA Botoșani este în momentul de față singurul producător de pompe rămas în activitate pe teritoriul României. În majoritatea sistemelor de irigații din țară, avem pompe fabricate și instalate de acestă societate. Acum, mai mult decât oricând, este nevoie de piesele de schimb, de pompele și de serviciile de întreținere oferite de această companie românească!”
De asemenea, ministrul Adrian Oros, a îndemnat cetățenii să cumpere produse românești și să susțină fermierii locali. „Așa cum am susținut de la începutul mandatului, fermele de familie sunt soluția pentru multe zone ale țării. Domnul Constantin Aniculăiesei din Hudum, comuna Curtești, județul Botoșani este un bun exemplu în acest sens, acesta cultivând legume împreuna cu familia pe o suprafața de aproape 1 ha. Fermierul este și beneficiar al programului Tomata, peste 2000 de mp din suprafețele protejate fiind destinate tomatelor, utilizând tehnologii avansate! Eforturile depuse de astfel de fermieri sunt un bun motiv pentru ca, atunci când mergem la piață, să alegem produsele românești!”