28 octombrie 2021 - 14:09

Fermele, băgate în aceeași oală cu shaormeriile de ”Legea Mirosurilor”

Legea mirosurilor continuă îi stupefieze pe fermierii români, care sunt practic băgați, prin acest act normativ, în aceeași oală cu shaormeriile, restaurantele și alte tipuri de activități care pot genera ”disconfort olfactiv”. Normele de aplicare ale acestei legi sunt discutate, în această perioadă în Parlament, așa că Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu ministrul mediului, pentru a încerca să vă explice mai bine ce reglementează acest act.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Tanczos Barna și-a reiterat dezacordul față de această lege, spunând că nu a fost de acord cu ea în vremea când a fost parlamentar. Ministrul mediului a venit, însă, cu niște precizări importante legate de această lege și instituțiile responsabile pentru aplicarea ei.

”Normele care vin separă foarte clar atribuțiile autorităților. Acolo unde este nevoie de autorizare, toate plângerile și toate procedurile se duc spre Garda de Mediu sau spre Ministerul Sănătății; acolo unde nu este nevoie de autorizație de mediu pentru activitatea respectivă, deci sub 100 de capete bovine, sub 1000 capete ovine de exemplu, lucrurile se rezolvă la nivel local la Primărie”, a explicat Tanczos Barna pentru AGRO TV.

Potrivit șefului de la Mediu, legea mirosurilor a stârnit chiar hohote de râs din partea sa și a colegilor, în momentul când au aflat cum se măsoară ”disconfortul olfactiv”

”Este extrem de ciudat modul în care se măsoară disconfortul olfactiv în cazul acesta. În Europa, se măsoară prin mirositor, adică o persoană specializată în detectarea disconfortului olfactiv. Eu am râs cu lacrimi când am aflat, dar aceasta este situația. Una peste alta, prevenția este cea mai bună metodă”, a precizat Barna.

Legea mirosurilor îi pune, practic, pe fermierii români în aceeași categorie cu restaurantele, shaormeriile, brutăriile și alte astfel de activități care pot genera mirosuri puternice. 

”Vorbim tot de legea mirosurilor când discutăm despre shaormerii, de activități economice care pot genera un disconfort olfactiv, nu doar de ferme. (…) Acestor activități, la autorizare, trebuie să li se impună niște condiții de captare și de tratare a acestor mirosuri. La nivelul fermelor, fermele mici nu au nevoie de autorizare, iar la nivelul primăriilor se pot rezolva multe dintre aceste probleme.

Acolo unde vorbim de ferme mari, care într-adevăr pot genera o problemă uriașă dacă nu gestionează mirosurile, acolo poate să intervină autoritatea de control și poate retrage autorizația de funcționare”, a mai explicat Tanczos Barna.