Fasolea chinezeasca, cultivata si in Romania. Leguma este profitabila, dar si benefica

Fasole chinezeasca boabe
Fasolea chinezească este cultivată și în România! Cu o boabă mult mai mică decât a fasolei tradiționale românești și cu un gust mult mai dulce, fasolea Mung pare să fi cucerit un buzoian care vrea să o cultive pe suprafețe întinse și să transforme totul într-o afacere.
 
Vasile Panaete, buzoianul care deține Dealul Sofiei în comuna Topliceni din județul Buzău, a cultivat anul acesta, în premieră, fasolea Mung, un soi originar din China. Deși suprafața cultivată anul acesta a fost foarte mică, buzoianul s-a declarat foarte încântat atât de modul în care s-a întreținut, cum s-a dezvoltat, cât și de producția obținută.
 
„Fasolea chinezească este una foarte rară în România. Este un soi de fasole apropiat de soia, cu o boabă măruntă. Modalitatea de creștere și întreținerea sunt tot ca la soia”, spune Vasile Panaete
 
Buzoianul preocupat de agricultura ecologică spune că toate semințele din grădina sa sunt aduse de la stațiunile de cercetare din țară, iar pe cele de fasole Mung le-a adus de la Stațiunea de Cercetare de la Bacău. De acolo a învățat și cum să o cultive, iar după primul an, în care a experimentat, este decis să treacă la suprafețe mai mari și să transforme totul într-o afacere.
 
„Anul acesta am cultivat doar un lot experimental însă sunt convins să cultiv o suprafață mai mare. Este foarte productivă. Eu pe 500 de metri am semănat circa o jumătate de kilogram de fasole și cred că voi recolta peste 20 de kilograme de fasole. Singura  condiție este să fie irigată. Este o legumă foarte dulce. Se folosește în industria cofetăriilor, pentru creme și pentru glazuri, dar poate fi gătită și în preparatele tradiționale”, a explicat Vasile Panaete.
 
Fasolea Mung provine din China și are capacitatea de a elimina toxinele din organism și îmbunătățește funcționarea ficatului. Aduce un aport semnificativ de vitamina C si K, conține mangan, potasiu, magneziu, cupru și zinc. De asemenea, conține proteine ușor de digerat. În plus, fasolea Mung are capacitatea de a scădea nivelul de colesterol rău din sânge. De asemenea, cantitatea mare de antioxidanți pe care acest de fasole o conține previne apariția bolilor de inimă.
 
Click pe video:
 

Corespondent Agro TV Buzau: Marilena Dinu
Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.