23 aprilie 2021 - 07:47

Fermier ramas fara contracte cu magazinele mari a gasit solutia pe Internet. Acum se bucura de VENITURI MARI

A rămas fără contracte cu marile centre de magazine, care îi asigurau piața de desfacere pentru întreaga producție de fructe și legume, dar s-a reorientat, iar acum vinde tonele de produse pe internet. Este povestea unui buzoian din comuna Topliceni care în pandemie și-a deschis un magazine online unde, din prima lună, a vândut de 5000 de euro.

Vasile Panaete are hectare întregi de livadă și grădină în comuna Topliceni, localitate situată la 35 de kilometri de municipiul Buzău. Povestea familiei din județul Buzău a început în urmă cu șase ani când a decis să-și investească economiile într-o afacere în domeniul agricol. Fără să aibă niciun petic de pământ, Vasile Panaete a acceptat propunerea nepoților care își doreau să dezvolte un business ce avea ca bază producerea de fructe și legume în sistem ecologic.

Așa au ajuns să pună pe picioare ferma ”Dealul Sofiei” care acum se întinde pe 19 hectare. Au crescut în fiecare an, iar tot profitul l-au reinvestit. În total au cheltuit în dezvoltarea afacerii 300.000 de euro, în șase ani. Are atât livezi de măr, cireș și prun cât și vii, legume, plante de nutreț și cereale.

Totul a mers conform planului de afaceri timp de șase ani. Marfa era livrată, pe baza unor contracte fixe, către marile lanțuri de magazine, însă pandemia i-a schimbat complet strategia de vânzări. Concret, a rămas fără piață de desfacere așa că, tot la ideea nepoților, a mutat întreaga vânzare pe internet. Și-a făcut un magazine online unde se preiau comenzile, apoi marfa este livrată la domiciliul clienților. Deocamdată livrări se fac doar în București și Ilfov, cu mașina proprie, dotată cu tot ce este nevoie pentru a menține fructele și legumele în stare foarte bună de la livadă până la domiciliul clienților.

Ideea s-a dovedit a fi foarte bună pentru că, încă din prima lună, a vândut întreaga marfă, iar vănzările au ajuns la 5000 de euro.