27 octombrie 2021 - 12:32

Fără despăgubiri pentru fermele piscicole din Natura 2000

Fermele piscicole înscrise în Natura 2000 nu vor mai primi plăți compensatorii pentru pagubele produse de cormorani nici în viitorul program operațional, anunță Gheorghe Ștefan, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Decizia vine după ce au existat multe sesizări și reclamații, ajunse și la Comisia Europeană, privind ferme care solicitau sume uriașe pentru despăgubiri, în timp ce producțiile raportate erau infime. 

”Măsura 2.10 – plăți compensatorii pentru consumul de pește de către păsările echtiofage, din nefericire a trebuit să suspendăm apelul la începutul anului trecut, ca urmare a sesizărilor de nereguli și a reclamațiilor care au fost la adresa firmelor care au fost declarate eligibile cu finanțare. (…) Reprezentanții Comisiei Europene ne-au notificat și ne-au spus că nu vor certifica niciodată o plată pentru apelul 4, doar dacă statul membru vrea să dea din banii publici. Lucrul acesta nu se poate”, a precizat secretarul de stat MADR Gheorghe Ștefan, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit secretarului de stat, Comisia Europeană a luat această decizie pentru că sesizările și reclamațiile au ajuns și la ei și au creat o suspiciune generală asupra apelului 4. În acest context, pentru a nu pierde cei 9 milioane de euro, banii vor fi mutați către investiți, astfel încât să se întoarcă în investiții productive în acvacultură.

”Din nefericire pentru colegii cu fermele în Natura 2000, trebuie să le spun că nici pe viitorul program operațional nu vor mai fi posibile asemenea finanțări, din cauza acestor suspiciuni și a acestei neîncrederi care s-a creat la Comisia Europeană. Am reușit, însă, să creionăm o măsură prin care să ajutăm fermele piscicole, dar nu doar cele din Natura 2000, ci toate fermele piscicole, cu niște măsuri de sprijin pentru restricțiile de mediu pe care le întâmpină.

Suspiciunile vin de la faptul că există ferme care au cerut despăgubiri de 10 milioane lei, dar au raportat producție zero. Păi pentru ce ceri despăgubirile astea? Sunt ferme care au avut producție de două tone pe an și au cerut despăgubiri de 1,5 milioane. (…) Am calcule în care au cerut de 50 de ori mai mult decât valoarea peștelui produs și culmea e că au mai luat și în anii anteriori așa. Banii îi mutăm pe investiții ca să nu-i pierdem, pentru că altfel îi pierdem de tot”, a mai arătat Gheorghe Ștefan.