23 octombrie 2021 - 11:29

Vanarea cormoranului mare este de acum permisa! Care este perioada deschisa?

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri o lege care modifică Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic din 2006, permițând vânarea cormoranului mare, specie dăunătoare pentru populația piscicolă. Totodată, fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, i-a felicitat pe parlamentari și pe președinte pentru votarea și promulgarea legii. 
 
În forma legii promulgate de Președinte, este stabilită perioada de vânătoare pentru cormoranul mare între 1 septembrie şi 28 februarie. De asemenea, sunt stabilite sume de despăgubire, pentru fapte ilicite, în perioada când vânătoarea este permisă (80 de euro) şi în perioade în care vânătoarea este interzisă (270 de euro).
 
Potrivit expunerii de motive a actului normativ, includerea cormoranului mare în lista de specii a căror vânătoare este permisă ar duce la „crearea unui echilibru stabil între populaţiile de cormorani mari şi sectorul pescăresc”. Anterior acestor prevederi, vânătoarea cormoranului mare era interzisă, iar amenda era de 200 de euro.
 
La o emisiune TV, Petre Daea a declarat : „Este o împlinire a unei dorințe care a izvorât dintr-o necesitate”.  El a mai arătat că era la curent cu inițiativa legislativă de modificare a legii, care este un demers mai vechi, pentru care el a militat pe vremea când era ministrul Agriculturii.
 
Potrivit fostului ministru, populația de cormorani mari este estimată la 100.000 de exemplare, iar pentru a păstra un echilibru cu natura ar trebui să fie de zece ori mai mică. Pagubele pe care aceste păsări le provoacă peștilor, indiferent dacă e vorba de crescătorii sau ape naturale, sunt imense: un cormoran mare mănâncă circa 250 kg de pește pe an, a mai precizat Daea.

Redactor: Daria Diaconiuc