25 iunie 2022 - 20:11

Fără bani pentru agropensiuni! Decizie radicală luată de oficiali

Fără bani europeni pentru agropensiuni până în 2027! În această perioadă se conturează direcțiile în care se va dezvolta agricultura și mediul rural românesc în următorii 7 ani. Astfel, oficialii de la Ministerul Agriculturii și de la agențiile responsabile de fondurile europene lucrează împreună cu reprezentanți ai fermierilor pentru a stabili cum vor arăta măsurile și submăsurile care se vor deschide în perioada următoare.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Marian Vișu-Iliescu a venit cu o veste neplăcută pentru fermierii români care doreau să-și dezvolte o afacere și în domeniul turismului, prin înființarea unei pensiuni agroturistice. Se pare că în cadrul grupurilor de lucru a fost luată decizia ca aceste proiecte să nu mai fie incluse la finanțare în cadrul submăsurii 6.4.

”Din fișa măsurii 6.4, pentru următorii 7 ani, s-au scos finanțările de agropensiuni. Este o jale! Dacă în mediul rural nu dai voie la agropensiuni și nu dai voie la bungalouri, al rulote, la corturi, înseamnă că nu mai știm ce rol are satul românesc. Chiar glumeam cu cineva care este din zonă de munte și îmi spunea că dacă se dă voie doar la bungalouri, trebuie să îi pună vreo 20 de ancore, ca să nu plece la vale. Nu știu cine scrie ghidurile acolo în Ministerul Agriculturii, că le scrie atât de prost…”, a precizat consultantul Marian Vișu-Iliescu.

În viziunea acestuia, decizia este una de neînțeles, din moment ce agropensiunile reprezentau un mediu perfect prin care fermierii să-și valorifice produsele din fermă, dar și să promoveze mediul rural românesc.

- Publicitate -

”Rolul agropensiunii era unul deosebit. Un fermier care avea câteva hectare, avea două vaci, avea o mică livadă, își mai făcea o agropensiune prin care valorifica toate acele produse superior, plus că mai lua și de la vecini. Dacă nu avea ouă, cumpăra de la vecina din fața casei, dacă nu avea brânză, lua de la un alt vecin; plus că prezentam țara și satul românesc, cu peisajele lor, tradiții și tot ce incubă. Ne pare rău. Așa înțeleg actualii oficiali ai statului românesc să le promoveze, prin scoaterea de la finanțare”, a mai spus Marian Vișu-Iliescu.

Rămâne de văzut cum va arăta forma finală a submăsurii 6.4 pentru perioada următoare. AGRO TV vă va ține la curent cu toate actualizările și informațiile privind fondurile europene pentru fermieri. De asemenea, în fiecare marți seara, începând cu ora 20:00, puteți intra în dialog cu cei mai buni consultanți pentru accesarea fondurilor europene în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

  1. Nu credeți că vă întindeți prea mult cu cerutul banilor de la STAT ,pentru agricultură? Bani pentru secetă, bani pentru semințe, bani pentru motorină, bani pentru agroturism, bani pentru programul Tomata (o mizerie de soi de rosii ).Toți agricultorii va văitați, de ziceți că numai dumneavoastră sunteți în țara asta. Dacă mergi la piață sau în magazine ,prețul la produsele românești, care pot spune că nu întotdeauna au mare calitate, dar ne place să ne lăudăm, sunt așa de mari că renunți instant. Faceți export la cereale într -o veselie și pâinea este scumpă. Sau scopul este să vă îmbogățiți pe banii statului, adică a romanilor .Dacă vreți recolte bune puneți mâna și faceți irigații pe banii voștri, faceți investiții serioase din profit și nu-l mai băgați în buzunar.

    • In toata Europa agricultura este subventionata. Majoritatea banilor vin din fondurile europene destinate agriculturii.

    • De ce va plangeti? V-am publicat punctul de vedere. Permitem orice comentariu care respecta regulile minime de bun simt, in limita deontologiei profesionale.

Comments are closed.