Exportatorii ucraineni de cereale au „pitit” 3 miliarde de dolari peste hotare!

De la începutul războiului din Ucraina, exportatorii de cereale și alte produse agricole din țara vecină nu au repatriat aproximativ 3 miliarde de dolari din veniturile lor, ceea ce se adaugă presiunilor asupra rezervelor valutare, conform estimărilor Băncii Centrale ucrainene, consultate de Bloomberg, relatează AGERPRES.

„Este 70% – 75% din ceea ce traderii din diverse industrii au păstrat în afara Ucrainei de la începutul războiului”, a declarat un oficial guvernamental de la Kiev, citând calculele Băncii Centrale.

De altfel, acesta este şi unul dintre motivele pentru care Kievul a înăsprit controlul asupra livrărilor de cereale şi seminţe oleaginoase. Astfel, printre noile reglementări ce urmează să intre în vigoare în 9 zile şi să fie valabile în 2024, guvernul va cere exportatorilor de astfel de mărfuri fie să obţină licenţe, fie să furnizeze documentele privind TVA de dinainte de invazie. De asemenea, ei vor trebui să dovedească că repatriază valuta.

Ucraina este unul dintre cei mai importanţi producători şi exportatori mondiali de cereale și seminţe oleaginoase, iar sectorul său agricol fiind, în mod tradiţional, unul profitabil. Guvernul vrea acum să elimine firmele fantomă, să repatrieze mai multe venituri în valută şi să colecteze mai bine impozitele, în condiţiile în care aliaţii Ucrainei analizează eforturile anti-corupţie, mai scriu jurnaliștii de la Bloomberg, citați de AGERPRES.

Într-o declarație făcută luna trecută pentru pentru Forbes Ucraina, guvernatorul Băncii Centrale, Andriy Pyshnyi, a dezvăluit că exportatorii nu au repatriat câştiguri în valută de opt miliarde de dolari. El nu a specificat perioada de timp, dar a spus că deşi unele remitenţe au fost întârziate, alţi „antreprenori fără scrupule” nu şi-au repatriat deloc câştigurile, ceea ce devine „o problemă extrem de importantă pentru stat, mai ales în condiţii de război”. Conform surselor Bloomberg, estimarea făcută de Andriy Pyshnyi ar acoperi ultimii 10 ani.

Exportatorii ucraineni au obligaţia să repatrieze veniturile într-o perioadă de 180 de zile, o cerinţă care ajută Banca Centrală a Ucrainei să-şi majoreze rezervele valutare pentru a sprijini moneda naţională în timpul războiului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole