14 mai 2021 - 13:00

Explodează prețul pâinii? Ministrul Agriculturii se contrazice cu reprezentanții industriei

Seceta a redus recolta de cereale din acest an la aproape jumătate față de cantitățile de recoltate anul trecut, fapt ce se reflectă în prețul cerealelor. Pe cale de consecință, și industria alimentară ar putea fi afectată, iar prețul produselor de panificație are putea crește în următoarea perioadă.

Într-o declarație pentru B1.ro, Aurel Popescu, preşedinte al Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), a avertizat despre dificultățile cu care se confruntă cei din lanțul cerealier în acest an. Potrivit lui, atât seceta, cât și pandemia au provocat pierderi uriașe atât pentru producătorii de cereale, cât și pentru comercianți și producătorii de produse de panificație. 

“Pornind de la producătorul agricol, mergem la comercianți care au o cifră de afaceri mai mică din comerțul cu cereale pentru că nu au cu ce să iasă la export sau să intermedieze, să cumpere pentru mori sau pentru alți beneficiari. În domeniul morăritului și panificației se constată o evoluție similară. Horeca nu a funcționat în  această perioadă. Noi nu am livrat către Horeca nimic, deci avem o scădere a cifrei de afaceri și, mai mult de atât, înmagazinele în care vânzarea e numai pentru pâine acolo distanțarea face ca ritmul de vânzare să fie mult mai mic.

Deci este un an prost. Prețurile s-au dus mult în sus. Suntem la un leu kilogramul de grâu. Avem prețuri mai mari decât piața mondială, decât prețurile de la bursele din afară. În consecință trebuie să pui de acord prețurile la produsele finite cu prețurile la materia primă. Dacă ponderea materiei prime e de 50% în prețul produsului și s-a scumpit cu 25%, fiecare își face calculele și vede cu cât este influențat”, a explicat Aurel Popescu.

Pe de altă parte, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, oferă asigurări că deși producția de cereale a fost mult redusă în acest an, necesarul de consum al României este acoperit, iar pâinea nu se va scumpi. 

“Producţiile au fost scăzute, dar necesarul de consum pentru grâu panificabil este de 2,2 milioane tone. Mai consumăm cam 550.000 tone pentru grâu seminţe, mai sunt cam 400.000 tone pentru grâu utilizat în furaje şi încă aproximativ 500.000 tone de grâu pentru industrializare, alcool. Acesta este consumul intern al României.

Preţul grâului nu e dat doar de ceea ce se produce într-o anumită ţară. Din nefericire pentru noi, doar zona Mării Negre a fost anul acesta afectată de secetă. La nivel mondial producţiile au crescut, de aceea nu ne aşteptăm ca preţul grâului de panificaţie să crească şi să crească şi cel al pâinii. Cu siguranţă nu se va întâmpla acest lucru”, a precizat Adrian Oros.