18 octombrie 2021 - 23:32

EXCLUSIV Regulile pe care trebuie să le respecte cei care vor să crească porci în gospodărie

Ordinul 24/2021 a fost publicat recent în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii și a provocat rumoare în rândul crescătorilor de porci. Acesta mai poate suferi modificări, însă la momentul intrării în vigoare, el va fi însoțit și de un Ordin al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), privind regulile de biosecuritate care trebuie respectare de crescători.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a obținut de la președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, câteva dintre aceste reguli esențiale pentru crescătorii de suine. Senatorul a făcut o paralelă între pandemia cu care se confruntă omenirea și pesta porcină africană, spunând că este nevoie ca și exploatațiile de suine să respecte o serie de reguli stricte pentru a putea reduce incidența cazurilor de PPA.

”Trebuie să discutăm regulile care trebuie respectate de cei care cresc porci în exploatația non-comercială. Nu trebuie privite ca niște reguli de constrângere, ci de ajutor, pentru a nu dispărea porcii. Fac un paralelism cu pandemia: se poartă mască, ne spălăm și ne dezinfectăm pe mâini, respectăm distanțarea socială, s-au închis restaurantele, școlile. Măsuri similare trebuie luate și pentru PPA. În 2017 s-au închis târgurile. Poate nu e cea mai bună soluție, dar trebuie să punem în loc alte măsuri”, a subliniat Scarlat.

Fostul secretar de stat MADR a enunțat câteva dintre regulile care vor trebui să fie respectate de către gospodarii care doresc să crească porci în propria ogradă. În primul rând, aceștia vor trebui să-și înregistreze animalele la medicul veterinar.

”Crescătorii de porci pentru exploatație non-comercială, deci cei care cresc până la 5 porci, trebuie să aibă în primul rând animalele înregistrate la doctor. Asta este cel mai important. Statul trebuie să despăgubească porcii care vor fi afectați de PPA, dar doar pentru cei care îi au înregistrați la doctor. Fac un apel către toți, să nu mai creadă cei care au avut 40-50 de porci necrotaliați și i-a omorât pesta, că vor primi bani de la statul român. Nu vor veni bani, decât pentru cei crotaliați și înregistrați la doctor”, a explicat George Scarlat pentru AGRO TV.

Mai mult, suinele vor trebui să fie ținute în spații îngrădite, astfel încât să prevină contactul cu animale din alte exploatații sau cu mistreți.

”A doua condiție: deținerea porcilor în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele domestice din alte exploatații sau cu porci mistreți. Deci dacă vrei să crești porci, trebuie să îi îngrădești. Majoritatea celor din mediul rural au un coteț îngrădit, că nimeni nu stă cu casa în câmp. Mai sunt stâne sau cantoane silvice; în fapt, pe ei îi deranjăm cel mai mult cu acest ordin, nu pe țărani”, a mai spus senatorul.

De la această regulă se pare că vor fi exceptați crescătorii de suine din rasele Bazna și Mangalița, rase care, prin specificul lor, trebuie crescute în spații semi-deschise. ”Exploatația de suine din rasele Bazna și Mangalița care comercializează animale este exploatație de creștere de suine cu sistem semi-deschis, înregistrată/autorizată sanitar veterinar, înregistrată în sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului”, se arată într-un amendament adus ieri la Ordinul 24.

Pe lângă regulile menționate anterior, George Scarlat a mai amintit și altele, printre care interzicerea accesului în exploatație a persoanelor străine, interzicerea hrănirii porcilor cu resturi alimentare, precum și spălarea și dezinfectarea înainte de a intra în contact cu animalele.

  1. Din acest Ordin de fapt reiese faptul că toți crescătorii indiferent de numărul de capete prin înregistrarea registrul comerțului de fapt se urmărește fiscalizarea și impozitarea acestei activități !

Comments are closed.