17 octombrie 2021 - 09:10

EXCLUSIV Calendarul AFIR pentru fondurile europene. Când se deschid primele submăsuri

Calendarul sesiunilor de anul acesta de depunere a proiectelor pentru fonduri europene reprezintă, încă, o necunoscută pentru fermierii români. AGRO TV vă prezintă, însă, câteva informații exclusive obținute de realizatorul Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport” de la consultantul Ion Păunel. Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii intenționează să de drumul cât mai repede la o parte din submăsuri, iar acest lucru s-ar putea întâmpla, cel mai probabil, în luna mai.

”Reprezentanții Ministerului Agriculturii ar dori să deschidă cât mai repede submăsurile 6.1, 6.2, 6.3 și 6.4 și se preconizează ca perioada de deschidere să fie mai repede decât ne închipuiam cu toții, undeva la jumătatea lunii mai. Vom vedea, dar este bine că există o deschidere din partea Ministerului”, a precizat Ion Păunel.

Consultantul a mai subliniat că li s-a cerut instituțiilor abilitate să publice calendarul sesiunilor de depunere a proiectelor cât mai repede, pentru ca fermierii să se poată organiza așa cum trebuie. De asemenea, se pare că celelalte sesiuni care se vor deschide anul acesta, precum 4.1 sau 4.2, vor fi deschise ceva mai târziu, în a doua jumătate a anului.

”Am cerut ca acest calendar să fie afișat cât mai repede, pentru ca atât beneficiarul cât și consultanții să se organizeze cât mai bine. Pentru măsurile mai mari, 4.1, 4.2 și așa mai departe, am cerut să se deschidă în perioada iulie-august-septembrie, pentru a nu se aglomera atât instituțiile, cât și noi, consultanții, care îi ajutăm pe fermieri să obțină aceste fonduri europene”, a mai precizat Ion Păunel pentru AGRO TV.

Consultantul a mai venit cu o informație exclusivă direct de la masa negocierilor. Potrivit lui, în grupurile de lucru de ieri s-a discutat posibilitatea ca fondurile europene alocate României pentru perioada de tranziție să nu fie împărțite pe cei doi ani. Asta înseamnă că, în momentul în care va fi deschisă o sesiune de depunere a proiectelor, toate fondurile disponibile pentru acea submăsură vor putea fi accesate, iar în cazul în care la sfârșitul anului vor mai rămâne bani necheltuiți, aceștia vor fi alocați pentru sesiunile de anul viitor. 

”Un alt element de noutate pe care îl pot spune: avem acești bani de tranziție pentru perioada 2021-2022; se pare că ei nu vor fi împărțiți pe cei doi ani de zile. Când se vor deschide sesiunile de finanțare, se vor deschide cu toate sumele pe care le avem în acești doi ani. Adică dacă pentru tinerii fermieri avem 100 milioane de euro, sesiunea se va deschide cu toți acești 100 de milioane”, a mai explicat Ion Păunel.

Le reamintim fermierilor că măsurile pe fonduri europene care vor fi deschise în perioada de tranziție 2021-2022 sunt următoarele:

 • M10 ”Agromediu și climă”
 • M11 ”Agricultură ecologică”
 • M13 ”Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice”
 • sM4.1 ”Investiții în exploatații agricole”
 • sM4.1a ”Investiții în exploatații pomicole”
 • sM4.2 ”Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole”
 • sM4.2a ”Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”
 • M19 ”Dezvoltarea locală a LEADER”
 • M14 ”Bunăstarea animalelor”
 • sM17.1 ”Prime pentru asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor”
 • M20 ”Asistență tehnică”
 • sM16.4 ”Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare”
 • sM6.1 ”Instalare tineri fermieri”
 • sM6.2 ”Sprijin pentru înființarea de activități neagricole”
 • sM6.4 ”Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”
 • sM6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” – național și montan

Alocarea financiară totală din fonduri europene pentru cei doi ani de tranziție – 2021 și 2022 – de care beneficiază țara noastră pentru aceste măsuri și submăsuri este de aproximativ 2,15 miliarde de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), plus alte 692 milioane de euro alocate prin Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI). În plus, țara noastră va mai beneficia de fonduri consistente și prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sume care vor trebui să fie cheltuite obligatoriu până la sfârșitul anului 2026.