Este despre sărăcia oamenilor de la țară, care nu-și pot cumpăra toate alimentele necesare

Din păcate, sărăcia lovește crunt în părinţii români din comunităţile vulnerabile de la țară, 37% din totalul lor nefiind capabili să-și procure toate alimentele necesare familiei sau au reușit să le achiziționeze doar parțial.

Potrivit datelor unui studiu World Vision România, 41% dintre cei chestionați au fost nevoiți să adopte strategii de reducere a cheltuielilor familiale, iar una dintre principalele cauze este că foarte mulți dintre părinții din mediul rural (27%) au rămas fără locuri de muncă şi, implicit, fără venituri din cauza concedierii, a șomajului și imposibilităţii de a lucra cu ziua din cauza restricțiilor.

Ca urmare a declanșării pandemiei de coronavirus, 60% dintre părinţii din mediul rural nu au lucrat în acea perioadă, în timp ce 19% şi-au văzut veniturile diminuate ca urmare a concedierii, a şomajului tehnic şi a imposibilităţii de a lucra cu ziua.

Iar preţul îl plătesc mai ales copiii.

„Aproape unu din zece copiii de la ţară adoarme flămând, uneori sau întotdeauna. Chiar şi înainte de 2020, potrivit datelor colectate de World Vision, în peste 11% dintre gospodăriile de la ţară copiii mâncau numai două mese pe zi. La nivelul întregului rural, proporţia acestora a crescut de la 5% în 2016 la 9% în 2018, ajungând la 11% în 2020.

Această pondere urcă la 30% în cazul familiilor în care sărăcia este dominantă. Circa trei sferturi dintre familiile din mediul rural cumpără alimente mai ieftine, mai puţine sau amândouă la un loc. Din ce în ce mai mulţi copii de la ţară mănâncă mai puţin. În 2016, 66% dintre familii limitau cantităţile de alimente achiziţionate, iar în 2019, ponderea lor urca la 74%. Aproape jumătate (46%) dintre familiile de la ţară cumpără alimente pe datorie sau pe credit”, se precizează în raportul publicat marţi.

Un alt rezultat relevă faptul că trecerea orelor de şcoală în mediul online a atras după sine pierderi mari de învăţare. Astfel, cei fără posibilităţi materiale, fără acces la internet, echipamente şi programe de educaţie remedială, fără profesori calificaţi în metodologia predării digitale au fost cel mai afectaţi, iar 40% dintre elevii din mediile în care sărăcia primează nu au făcut deloc şcoală online şi au pierdut până în prezent circa 24 de săptămâni de şcoală.

Totodată, circa 25% dintre copiii aflaţi în comunităţile vulnerabile din rural, care se confruntă cu sărăcia, nu primesc niciun fel de ajutor atunci când au dificultăţi, pentru că nu au în preajmă pe nimeni care să ştie sau să aibă timp de ei. Statisticile arată că aproape un milion de copii învaţă la sat.

Campania „Porția de bunătate”

Pe fondul datelor prezentate mai sus, World Vision România anunţă lansarea campaniei „Porţia de bunătate”, în care toţi cei care vor să facă o faptă bună cadou pot să doneze pentru copiii din proiectul „Pâine şi Mâine” al organizaţiei, printr-un SMS la 8844 cu textul PAINE (cost 2 euro) sau pe site-ul Fundaţiei: https://bit.ly/2PVoMW4.

Donaţiile se vor transforma în mese calde şi ore de ajutor la teme printr-un program de educaţie remedială, după un an în care foarte mulţi copii nu au avut acces la educaţie, iar situaţia familiilor din mediul rural este critică.

World Vision România, organizaţie care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului, face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări. În 30 de ani de prezenţă în România, organizaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 500 de comunităţi din 18 judeţe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole