20 octombrie 2021 - 00:37

Criza sărăciei de Paște va fi cea mai gravă (asociație de fermieri)

Asociația de fermieri Coldiretti i-a prezentat premierului italian, Mario Draghi, un program de solidaritate în domeniul alimentar, luni, 29 martie 2021, în condițiile în care organizația previzionează cea mai gravă criză a sărăciei de Paște, de la începutul secolului încoace.

Conform precizărilor reprezentanților organizației, 5,6 milioane de italieni s-ar putea confrunta cu dificultăți de sărbătorile pascale pe fondul crizei medicale COVID-19.

„Niciodată nu s-a întâmplat ca atât de mulți italieni să întâmpine dificultăți de Paște”, au precizat vocile oficiale ale Coldiretti.

De altfel, reprezentanții organizației au estimat că numărul celor care se vor confrunta cu sărăcia în timpul sărbătorilor pascale din acest an va fi cu un milion de ori mai mare decât anul trecut.

Procentul populației sărace a crescut de la 6,8% la 9,4%, în nordul Italiei, aceasta fiind și partea cea mai afectată a țării în ceea ce privește urgențele sanitare, conform datelor asociației Coldiretti.

Criza cauzată de apariția noului coronavirus a afectat peste 1,3 milioane de copii şi minori sub 18 ani, au declarat reprezentanții asociației, cu 209.000 mai multe persoane decât de Paștele trecut.

„Acesta este un efort comun care demonstrează capacitatea Italiei de a uni și mobiliza resurse pentru a ieși împreună din criză, în conștientizarea faptului că este o comunitate națională care are potențialul și capacitatea la toate nivelurile de a readuce țara pe drumul cel bun”, a precizat președintele Coldiretti, Ettore Prandini.

Potrivit experților FMI, unele ţări, în special cele cu venituri scăzute şi un nivel ridicat al datoriei, nu dispun de suficiente posibilităţi pentru a majora cheltuielile, în vederea intensificării luptei cu pandemia şi a atenuării impactului economic.

Înăsprirea condiţiilor financiare ar putea exacerba vulnerabilităţile în ţările cu un nivel ridicat al datoriei publice şi private, voci oficiale ale FMI citând recenta creştere a randamentelor bondurilor, în urma aşteptărilor pieţelor privind retragerea mai devreme a măsurilor de stimulare.