Într-un material publicat recent de postul american de televiziune CBS News se vorbește de o iminentă foamete, de proporții „biblice” care amenință populația cea mai saracă din Statele Unite ale Americii.
Coordonatorul unui ONG afirma: „Vom avea de înfruntat o foamete cum n-a mai fost de la marea criză economică. Este cea mai mare criză alimentară din istoria recentă a Americii.”
Cine și-ar imagina așa ceva? Că SUA, „visul american” al multor români – până nu demult, a ajuns în această situatie greu de închipuit.
Imaginile surprinse în statul Texas prezinta cozi gigantice, de mii de oameni, care stau la coadă să primească de mâncare.
„La un punct de donații din Texas, au venit într-o singură zi 25.000 de americani”, relatează CBS.
Mulți americani spun că nu le mai rămân bani și pentru mâncare și de-abia reușesc să își plătească facturile.
Pe măsură ce se apropie Ziua Recunoștinței, cererea e din ce în ce mai mare iar banca de alimente din Boston donează săptămânal peste o tonă de mâncare, în timp ce la o bancă de alimente din California numărul solicitărilor a crescut cu 125%.
O bancă de alimente este o organizație caritabilă, non-profit, care distribuie alimente celor în dificultate, achiziționand în prealabil suficiente mărfuri pentru a evita foametea.
Unele bănci de alimente operează dupa un model care dă direct alimente celor în nevoie (în Europa), în timp ce altele functionează dupa modelul „depozitului”, oferind alimentele unor intermediari cum ar fi „supele populare” și alte organizații similare, și opereaza inclusiv pe continentul Nord American.
În materialul CBS vedem o femeie despre care aflăm că nu mai lucrează din decembrie 2019, nu a reușit să-și găsească nici un job între timp, și bașca a rămas și fără ajutor de șomaj.
Ea pare că se bucură și mulțumește lui Dumnezeu că a reușit să se așeze la lunga coadă și mai ales că dupa ore de așteptare a primit cartofi, ceapă, ulei, făină – în total aproape 30 de kilograme de mâncare. Dar și un curcan, felul principal de Thanksgiving, în State.
În 16 noiembrie a.c, de altfel, într-un articol aparut pe site-ul Futurism.com, se menționa că programul pentru alimentație (FAO) al Națiunilor Unite a prezis o foamete de proporții biblice, nu doar în SUA, dar în zeci de alte țări din jurul lumii, dacă guvernele acestora nu se vor grăbi să aloce miliarde de dolari în programe noi de finanțare.
Oficialul David Beasley de la FAO declara agenției Associated Press că dacă nu se vor strânge urgent cel puțin 5 miliarde de dolari pentru combaterea foametei la nivel global și încă cel puțin 10 miliarde de dolari pentru a hrăni copiii subnutriți, „ne vom confrunta în 2021 cu o foamete de proporții biblice”.
Beasley a avertizat că datorită alocărilor bugetare pentru combaterea Covid-19, guvernele nu vor mai avea bani suficienți pentru a lupta cu foametea care se profilează deja.
El a adaugat însă, că recentul premiu Nobel acordat FAO va funcționa probabil ca un factor de publicitate care ar putea totuși să atragă mai puternic atenția către obiectivele Națiunilor Unite.
„Toți vor să-l intalnească acum pe caștigătorul premiului Nobel”, spune el, „și o intâlnire a unui șef de stat cu acesta a ajuns să dureze mai nou 45 de minute, în loc de 15 minute cât dura până la acordarea premiului”.
Întâlnirile la nivel înalt nu vor elimina complet spectrul foametei globale și Beasley a declarat Associated Press că intenționează să contacteze și pe cei mai bogați miliardari ai planetei, care și-au sporit averile în timpul pandemiei.
Fără acest suport circa 36 de țări vor fi în mare pericol.
„Suntem foarte, foarte ingrijorați” a încheiat Beasley, „iar 2021 se conturează deja ca un an super-dificil”.
Revenind la situația din Statele Unite, asociația TechSoup, care promovează tehnologiile ITC, anunță în data de 30 noiembrie a.c. un eveniment on-line în cadrul căruia vor fi prezentate aplicații precum Infoxchange, Feeding America, CauseLabs, Postmates și Propel care au ca scop găsirea de alternative la insecuritatea alimentară.
Un reporter al Agro TV s-a înscris la acest eveniment on-line și vă va ține la curent cu ce a aflat în zilele următoare.