Țară europeană care timp de 9 ore a consumat doar energie din soare, vânt și apă

Necesitatea de consum a spaniolilor, într-o zi obișnuită de marți, a fost 100% acoperită doar cu energie din soare, vânt și apă (hidraulică, eoliană și solară).

Timp de nouă ore, între orele 10.00 și 19.00, marți, 16 mai, producția de electricitate verde a acoperit 100% din cererea Spaniei peninsulare, o performanță care fusese deja atinsă cu alte ocazii, dar nu pentru o perioadă atât de prelungită, potrivit EL PAÍS .

Soarele, vântul și apa au generat mai multă energie electrică decât cea cerută de întreprinderile și gospodăriile din Spania continentală, mai notează EL PAÍS  Aceasta nu înseamnă că centralele nucleare, pe gaz și pe cărbune au încetat cu totul să mai alimenteze sistemul cu energie.

Furnizorul de electricitate de stat Red Eléctrica de España (REE) a trimis cifrele către EL PAÍS, precizând ca realizarea a avut loc într-o zi obișnuită din timpul săptămânii, când modelul de consum este mai ridicat, și nu într-o zi de sărbătoare sau în weekend.

Examenul electricității 100% verzi a coincis cu inactivitatea temporară a trei dintre cele șapte reactoare nucleare din Spania: două pentru realimentare și unul din cauza unei „anomalii electrice” temporare.

„Asta a însemnat că energiile regenerabile au avut mai mult spațiu”, explică Xavier Cugat, manager de proiect la o companie fotovoltaică, care se află la originea statisticii. 

„Calendarul de închidere a centralei nucleare nu numai că este bine realizat, dar este și conservator: în ritmul în care instalăm energiile regenerabile, acesta ar putea fi chiar devansat. Ceea ce va oferi mai multă flexibilitate este hidroenergia și, în cadrul hidroenergiei, pomparea”, a adăugat expertul.

Sursa: Newsweek

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole