Emil Dumitru, critici DURE la adresa MADR! ”După sectorul porcului, se va duce și vaca de lapte”

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat, luna trecută, o nouă schemă de sprijin pentru crescătorii de vaci de lapte, în cuantum de 73 euro/cap de animal. Măsura vine în sprijinul fermierilor afectați de scumpirea furajelor, însă nu toată lumea consideră oportună acordarea unui astfel de ajutor.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, deputatul Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, s-a exprimat vizavi de acest subiect, spunând că acordarea unei subvenții pe cap de animal nu va rezolva problemele reale din sectorul vacilor de lapte.

”Dacă în continuare plătim capete de animale, iar subiectul e laptele, din punctul meu de vedere ori n-am înțeles foarte bine, ori mediul asociativ s-a complăcut să accepte ceea ce spune Ministerul Agriculturii. Am mai dat o dată ajutor pe cap de animal în primăvară, s-a văzut că efectul e zero tăiat în patru. Acum dăm 73 euro/cap de animal, or subiectul pe care îl are România în momentul de față pe filiera laptelui este că ai 700.000 de tone de lapte și produse procesate din lapte care vin din import.

Ministerul Agriculturii, pe lângă că are problema cu ANT-ul, cu vaci moarte de când hăul, și plătește în continuare sprijinul din buget național, cu data de referință 2013, tu dai în continuare subvenție pe cap de animal, și ai 17 județe unde n-ai laptele în școli, n-ai lapte suficient, mai vii și cu prostia asta cu ”Sprijin pentru România” și uiți să introduci în schemă un producător care are și vaci de lapte, și are și fabrică de lapte. Este inadmisibil. Pentru cine dai sprijinul acesta la procesare? Nu trebuie să te concentrezi, în primul rând, să îți menții efectivul de vaci și să ai lapte din intern?

Nu înțeleg ce e cu acești 73 euro/cap de vacă. Eu am propus o altă metodă, pe tona de lapte comercializat. Trebuie să înțeleagă și Ministerul Agriculturii că laptele nu are nicio legătură cu numărul de animale pe care le numără ministerul, cum le-o număra el. Dacă va continua așa, următorul sector care se va duce după sectorul porcului, va fi sectorul vacii de lapte”, a precizat Emil Dumitru în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole