Emil Dumitru: ”Sunt ferme cu 4 vaci care primesc 150.000 EURO subvenție”

Sectorul vacilor de lapte din România este în cădere liberă în aceste momente, iar măsurile de sprijin concrete întârzie să apară. Totuși, se pare că problema este discutată intens în cadrul coaliției de guvernare, iar un sprijin pentru laptele comercializat ar putea fi implementat în curând.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Emil Dumitru, a explicat ce măsuri are în vedere Guvernul pentru a veni în sprijinul fermierilor.

”Am avut o discuție cu domnul prim-ministru pe subiectul vacii de lapte. I-a trasat domnului ministru, în coaliție, sarcină foarte clară. România astăzi importă 700.000 de tone de lapte și produse lactate; avem 17 județe unde copilașii noștri nu mai beneficiază ce acel lapte și corn. Am pus problema tranșant, am zis să se dea un sprijin pe litrul de lapte comercializat, de acum încolo, pentru ca oamenii să nu se mai ducă să sacrifice animalele”, a precizat Emil Dumitru.

Potrivit deputatului, datele pe care le prezintă Ministerul Agriculturii în privința finanțării crescătorilor de vaci de lapte sunt eronate. În același timp, există crescători care nu mai produc efectiv pentru piață, însă primesc în continuare sume uriașe de bani de la stat.

”Eu am avut o discuție și cu ministrul Petre Daea, a venit cu direcția de specialitate și mi-a prezentat niște documente care sunt eronate. A venit să îmi spună că pe cap de bovină de lapte se primește 1.200 euro subvenție. M-am uitat și am defalcat sumele respective și e o minciună sfruntată, pentru că acolo au băgat și pășunea alpină. Nu cred că a văzut direcția de zootehnie în viața ei cum arată o fermă de vaci de lapte.

Sunt 157 de ferme care reprezintă nucleul pentru producția de lapte comercială în România. Eu fac demersurile pe care le poate face un deputat în Parlamentul României. (…) Și mai e o chestiune cu care nu pot fi de acord, și anume ANT-ul acesta cu data de referință 2018. Vreau să se ducă ANSVSA-ul cu ANZ-ul în controale, pentru că sunt ferme care mai au patru capete în exploatație, că atât le trebuie, și primesc 150.000 euro sau 200.000 euro subvenții, chiar dacă nu mai produc pentru piață”, a mai subliniat Emil Dumitru.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole