Campania actuală este a doua după interzicerea neonicotinoidelor, așa că fermierii nu mai au voie să folosească aceste substanțe pentru tratarea culturilor. În aceste condiții, fermierii se confruntă cu noi probleme în culturile afectate, oricum, de vremea vitregă din ultimul an, care le-a dat mari bătăi de cap. Dăunătorii au început să își facă apariția în culturile de rapiță, iar pagubele produse de aceștia se văd cu ochiul liber. Fermierul Ion Olteanu, un cunoscut fermieri din zona de sud a țării, a postat pe pagina sa personală de facebook imagini cu pagubele produse de dăunători, lansând în același timp o avertizare către toți fermierii.
”Atenție la rapiță, mai ales că este singura cultură verde acum. Mulți dăunători, mulțumim pentru interzicerea neonicotineidelor, fără a se cunoaște cu adevărat impactul negativ asupra producției și fără un studiu elocvent că tratamentul la sămânță dăunează albinelor. Mie personal nu mi-a murit vreo albină de 10 ani de când fac agricultură. Deci atenție la tratamente! Sunt necesare insecticide, erbicide, în special pentru samulastra, unde este cazul și pentru dicotile!”, a precizat fermierul Ion Olteanu.
Subiectul neonicotinoidelor a fost unul intens dezbătut în ultimii ani, creând multe disensiuni, cu precădere între fermieri și apicultori. În timp ce cei din urmă susțin că aceste substanțe sunt extrem de nocive și provoacă diminuarea efectivelor de albine, fermierii sunt de părere că neonicotinoidele, cel puțin pentru viitorul apropiat, rămân foarte importante din multe puncte de vedere.
În dialog au intervenit și specialiștii, precum președintele ASAS, Valeriu Tabără, car susține că folosirea neonicotinoidelor este cea mai sigură pentru culturile agricole.
”În România, este extrem de greu la această oră, prin soiurile, prin formele de tip clasic pe care la cultivăm, să le cultivăm fără tratamente de protecție. Iar cel mai sigur tratament pentru ceea ce înseamnă dăunătorii de sol, agenții patogeni de sol, este tratamentul seminței. Totodată, este și un procedeu de a proteja insectele. Din cercetările noastre a rezultat faptul că aceste pesticide nu se pot așeza în inflorescență, nu pot ajunge în miere, nu pot cauza fenomenul de dispariție al albinelor, care are cu totul și cu totul o altă cauză. (…) La floarea soarelui, în polen, în nectar și în inflorescență, nu am găsit urmă de substanță activă neonicotinoidă cu care s-a tratat sămânța”, spunea Valeriu Tabără pentru AGRO TV în urmă cu câteva luni.