21 aprilie 2021 - 01:25

Valeriu Tabara (ASAS): Tratamentul semintei cu substante neonicotinoide este cel mai sigur

Chestiunea neonicotinoidelor, mai precis folosirea sau nu a acestor substanțe, rămâne o problemă extrem de importantă atât pentru administrația țărilor europene, cât și pentru fermieri. Reamintim că aceste substanțe au fost interzise la nivel european, iar în România, anul 2020 este ultimul în care mai există derogări, doar pentru tratarea semințelor de sfeclă și porumb.

Fermierii sunt de părere că, la cultura de floarea soarelui, neonicotinoidele, cel puțin pentru viitorul apropiat, rămân foarte importante din multe puncte de vedere. Subiectul a fost discutat și în emisiunea ”Agricultura la Raport”, acolo unde președintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS), Valeriu Tabără, a făcut câteva precizări importante legate de substanțele neonicotinoide.

”Suntem o țară extrem de ”bogată” în buruieni, în agenți patogeni și în dăunători. Mai ales în ultimii ani, problema aceasta a dăunătorilor și a agenților patogeni trebuie pusă cu extrem de mare responsabilitate. Eu cunosc părerea majorității apicultorilor în ceea ce privește neonicotinoidele, pentru că eu am stat întotdeauna de vorbă cu cei care reprezintă majoritatea. (…) Orice decizie politică, fie că e la nivel de comună, la nivel de țară sau la nivelul Uniunii Europene, nu se poate lua fără un studiu și o analiză corectă a fenomenului sau a obiectului pentru care se ia decizia respectivă.

Problemele de decizie majoră în ceea ce privește bio-economia sau fenomenele naturale nu pot fi luate fără să ai un suport științific. Marile reuniuni pe probleme climatice, îmi permit să o spun cu toată răspunderea, nu au dus la aproape nimic, pentru că în fundamentul lor nu au existat studiile acestea care te obligă să crezi.

În România, este extrem de greu la această oră, prin soiurile, prin formele de tip clasic pe care la cultivăm, să le cultivăm fără tratamente de protecție. Iar cel mai sigur tratament pentru ceea ce înseamnă dăunătorii de sol, agenții patogeni de sol, este tratamentul seminței. Totodată, este și un procedeu de a proteja insectele. Din cercetările noastre a rezultat faptul că aceste pesticide nu se pot așeza în inflorescență, nu pot ajunge în miere, nu pot cauza fenomenul de dispariție al albinelor, care are cu totul și cu totul o altă cauză. (…) La floarea soarelui, în polen, în nectar și în inflorescență, nu am găsit urmă de substanță activă neonicotinoidă cu care s-a tratat sămânța”, a precizat Valeriu Tabără.