17 octombrie 2021 - 00:58

S-au risipit temerile cu privire la efectele gerului asupra culturilor de grâu? (analiză)

Culturile de grâu din blocul comunitar european (UE27) nu ar fi suferit pagube majore de pe urma valului de frig înregistrat în intervalul 8-14 februarie 2021, potrivit precizărilor făcute presei de analiști și comercianți din piață.

Bineînțeles, această informație este una generală, ținând cont de faptul că anumite zone din țările UE pot schimba peste noapte estimările asupra recoltelor care vor intra în hambarele acelor state, la toamnă.

Un exemplu în acest sens poate fi și cel dat de experții Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS). Concret, datele culese din teren, valabile la data de 19 februarie 2021 și transmise în exclusivitate pentru ediția online a Agro TV, spun că, cităm: „Sunt foarte probabile pagube directe produse de ger la culturile de toamnă din unele zone cu strat insuficient de zăpadă din nordul Moldovei”.

Și experții europeni susțin că impactul gerului nu va putea fi stabilit în totalitate până când culturile de grâu nu vor ieşi din iarnă.

În cazul fericit în care toate lucrurile decurg conform așteptărilor, după un an 2020 deosebit de greu, absenţa unor pierderi majore înregistrate la cultura de grâu a UE ar putea permite acestei regiuni să înregistreze o recoltă mare în 2021.

Deja, Franța, cel mai important producător de grâu al Europei, a majorat suprafeţele însămânţate cu grâu.

„În Franţa, nu ar trebui să fie un impact semnificativ şi de acea ne menţinem prognozele referitoare la randamente decente la culturile de grâu”, a declarat Vincent Braak, analist la Strategie Grains, citat de Reuters.

La fel ca şi alte ţări europene, în Hexagon s-au înregistrat săptămâna trecută temperaturi mai scăzute de minus 10 grade Celsius în unele zone, temperaturi care ar putea afecta culturile de grâu.

Cu toate acestea, rapiţa însămânţată la finele verii şi orzul semănat înainte de venirea iernii sunt expuse unor riscuri mai mari decât grâul care este mai rezistent, susţin traderii şi analiştii.

Ministerul francez al Agriculturii şi-a îmbunătăţit recent estimările privind suprafeţele însămânţate cu grâu pentru recolta din 2021, până la 4,86 milioane hectare, cu 15% mai mult decât anul precedent.

Situația din Europa Centrală și de Est

În Europa Centrală, zăpada a limitat orice efecte negative provocate de temperaturile care au coborât până la minus 20 de grade Celsius în Germania şi Franţa.

„Gerul este unul aprig, dar culturile de grâu au, în general, o acoperire bună de zăpadă în Germania şi nu ne aşteptăm la probleme semnificative. Temperaturi atât de scăzute nu sunt neobişnuite, însă în ultimii ani iernile au fost atât de calde încât am uitat că sunt posibile perioade îndelungate de ger”, a precizat pentru sursa citată un analist german.

Conform estimărilor oficiale publicate în luna decembrie, suprafeţele însămânţate cu grâu în Germania pentru recolta din 2021 au crescut cu 2,7% până la 2,38 milioane hectare.

În Polonia, estimările oficiale arată că suprafaţa însămânţată cu grâu nu a suferit modificări comparativ cu anul trecut, fiind de aproximativ două milioane de hectare, dar cu toate acestea analistul Wojtek Sabaranski susţine că suprafaţa însămânţată ar putea fi puţin mai mică pe fondul creşterii suprafeţelor însămânţate cu rapiţă şi a recoltatului târziu al porumbului.

Vremea mai caldă de săptămâna aceasta a înlăturat ameninţarea imediată a unor pagube provocate de ger în mare parte a Europei, însă analistul Vincent Braak crede că este posibil să apară unele pagube în statele baltice.

În plus, Vincent Braak crede că ploile şi zăpezile puternice din iarna aceasta ar putea fi benefice ulterior pentru culturile europene deoarece au refăcut umezeala din sol.

Joi, 18 februarie 2021, compania de consultanță agricolă rusă Sovecon a declarat prin vocile sale oficiale că și-a revizuit în scădere prognoza pentru recolta de grâu din 2021, până la 76,2 milioane de tone, de la 77,7 milioane de tone, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a viitoarelor taxe de export de stat.

Moldova, singura zonă în care grâul românesc ar putea avea de suferit

Potrivit documentului transmis la redacție de experții ASAS, în cursul zilei de vineri, 19 februarie 2021, s-au semnalat precipitații în majoritatea zonelor, excepție făcând unele zone din sud și din sud estul țării.

Specialiștii ASAS susțin că temperaturile maxime față de ziua precedentă au crescut în majoritatea zonelor, dar mai ales în sudul și vestul țării, unde acestea au depășit 10 grade Celsius (în peste 10% din zonele agricole).

Cea mai mare temperatură maximă s-a înregistrat la Padeș (13,1 grade Celsius), iar cea mai scăzută în estul țării la Bârnova (minus 3,9 grade Celsius).

Temperaturile minime față de ziua precedentă au scăzut în toate zonele țării, dar în special în nord est, aici acestea coborând sub minus 15 grade Celsius. Temperaturi pozitive, dar modeste s-au înregistrat pe suprafețe reduse în vestul țării.

„Precipitații slabe se vor semnala pe parcursul zilei de joi și duminică (18 și 21 februarie 2021). Temperaturile sunt în creștere. Cea mai scăzută temperatură s-a înregistrat la Joseni (minus 18,7 grade Celsius). Geruri sub minus 16 grade Celsius au afectat și zone întinse din nordul Moldovei. În vestul țării, la Șiria, a fost atinsă cea mai mare temperatură minimă (3,3 grade Celsius)”, se mai scrie în document.

Condițiile agro-meteorologice de la INCDA-Fundulea relevă o temperatură maximă a aerului de 6,2 grade Celsius, o temperatura minimă a aerului de minus 5,1 grade Celsius, o temperatură a solului la cinci centimetri adâncime la ora 8 de 0,2 grade Celsius, respectiv o temperatură a solului la cinci centimetri adâncime la ora 13 de 4,7 grade Celsius. În ceea ce privește precipitațiile, acestea au însumat 1,2 litri pe metrul pătrat.

„Sunt foarte probabile pagube directe produse de ger la culturile de toamnă din unele zone cu strat insuficient de zăpadă din nordul Moldovei”, au mai adăugat specialiștii ASAS. „Precipitații slabe se vor semnala pe parcursul zilei sâmbătă (20-02-2021). Temperaturile sunt în creștere.”

S-ar putea „descălța” grâul?

Conform prognozei agrometeorologice valabilă în intervalul 20-26 februarie 2021, în cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, la nivelul întregii țări.

De altfel, scriu experții ANM, la speciile de toamnă şi pomi-viticole se va menţine stadiul de repaus biologic pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în zonele depresionare nordice şi centrale, datorită temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol va exista în continuare riscul deprecierii aparatului foliar, prin arsuri şi necroze ale vârfului frunzelor, îndeosebi la culturile tardive de rapiţă, orz şi grâu.

Totodată, în ultimele zile ale intervalului, regimul hidro-termic din aer şi sol va fi în general favorabil reluării treptate a proceselor fiziologice ale speciilor de câmp, îndeosebi în zonele de câmpie din vestul şi sudul ţării. De asemenea, la cerealiere, izolat, datorită alternanţei îngheţ-dezgheţ la sol se va putea semnala fenomenul de „descălţare” a plantelor.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), iar la culturile înfiinţate după 20 octombrie 2020, se vor înregistra răsărirea şi formarea frunzei a treia (25-100%), în cea mai mare parte a ţării.

Încă din 15 ianuarie 2021, fermierii români recunoșteau că nu-și fac griji cu privire la cultura grâului. Agricultorul Ion Olteanu Constantin chiar posta pe pagina sa de Facebook la acea vreme: „Zăpadă puțină, spre deloc… la grâu nu sunt emoții, chiar dacă vin și minus 14 grade Celsius (…)! Ne rugăm să avem un an bun, mai ales venind după un an atât de dificil!”.

Pentru România, susțin experții citați de Clubul Fermierilor din România, precipitațiile din toamnă și căderile de zăpadă înaintea sosirii valului de frig conduc spre o evaluare pozitivă a recoltei românești.

După unele surse, sunt semănate între 2.070.000 și 2.170.000 hectare cu grâu. În orice format numeric, dacă primăvara va aduce regimul de ploi care este deja prognozat, cifra totală va depăși 10.000.000 tone de grâu.