Efectele protestelor fermierilor: Pârloaga, din nou la Comisia Europeană!

În urma protestelor din ce în ce mai dure ale fermierilor din mai multe state membre UE, Comisia Europeană a anunţat marţi că are în vedere adoptarea unei noi derogări de la regulile referitoare la terenul lăsat pârloagă, prevăzute în Politica Agricolă Comună (PAC), informează AFP, citată de AGERPRES.

Executivul comunitar va examina joi o propunere referitoare la „o derogare temporară de la aceste reguli”, în continuarea scutirii acordate în 2023, ca urmare a războiului din Ucraina, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

Nouă Politica Agricolă Comună impune ca 4% din terenul agricol să fie lăsat nelucrat (pârloagă), măsură contestată vehement de fermierii ieșiți la proteste.

Un număr de 15 state europene, inclusiv România și Franța, au cerut o prelungire a derogărilor de la GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 (condiția de a lăsa pârloagă 4% din suprafața fermei).

În cadrul reuniunii de săptămâna trecută, de la Bruxelles a Consiliului Agricultură şi Pescuit (AgriFish), ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, a solicitat aceste derogări de pe o poziție neobișnuit de tranșantă: „Aşa cum şi în anul 2023 am avut derogare pe aceste două GAEC, solicităm şi în anul 2024 această derogare. Dacă nu putem lua această derogare în Consiliul de miniştri (al UE), cred că atât noi, ca miniştri, cât şi comisarul ar trebui să plecăm acasă, pentru că nu putem rezolva problemele fermierilor din ţările Uniunii Europene”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole