Dulcea cultură care le face zile amare fermierilor români

cultura de sfecla de zahar

După problemele din anii precedenți în ceea ce privește procesarea, sectorul culturii de sfeclă de zahăr din România se confruntă acum cu alte probleme care le dau bătăi de cap fermierilor. Inevitabil, seceta din 2024 a afectat grav această cultură pe parcursul anului 2024, însă acesta nu este singurul factor care a condus la starea de azi, în care o treime din suprafețele de anul trecut vor dispărea în 2025.

Potrivit lui Mihai Dumitriu, director executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr, situația de anul acesta este unică pentru fermierii din acest sector, care încă nu s-au înțeles în negocierile cu fabricile de procesare.

”Se întâmplă lucruri nu anormale, ci unice. În 2024 a fost un an foarte greu pentru cultura de sfeclă de zahăr, o secetă pronunțată cu temperaturi foarte ridicate pe o perioadă lungă de timp, ceea ce a distorsionat metabolismul sfeclei. Sfecla a contactat o boală numită Macrophomina, s-a realizat un nivel de glucoză foarte ridicat la extracția zahărului, ceea ce a determinat pierderea a foarte mult zahăr în melasă.

Pe de altă parte, presiunea prețului zahărului din Ucraina a determinat ca, în ultimele luni ale anului trecut, prețurile să scadă foarte mult. Ele au ajuns la nivele nemaiîntâlnite de 550-570 de euro/tona de zahăr, ceea ce le-a ridicat un mare semn de întrebare procesatorilor de sfeclă de zahăr în ceea ce privește stabilitatea și profitabilitatea. Astfel, procesatorii nefiind siguri de prețul pentru anul 2025, oferta pentru materia primă, pentru sfecla de zahăr, este destul de redusă. Este foarte jos comparativ cu oferta din 2024, ea scade cam cu 30-35% față de anul trecut, ceea ce este foarte mult. Cheltuielile fermierilor pe unitatea de suprafață au crescut.

De aceea, încă există o presiune în piață, negocierile nu s-au încheiat, abia au început de vreo săptămână și ceva. În mod normal, aceste negocieri trebuiau să se încheie pe la jumătatea lunii ianuarie, pentru că și comenzile de sămânță pentru cultura anului acesta trebuie făcute cam cu 4-5 săptămâni înainte de campania de primăvară. Astăzi, nefiind o suprafață certă contractată pentru ambele fabrici care funcționează în România – Roman și Luduș -, comenzile vor veni mai târziu. De aceea există o presiune în piață și o nemulțumire din partea fermierilor”, a explicat Mihai Dumitriu la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Potrivit reprezentantului cultivatorilor de sfeclă de zahăr, în cel mai fericit caz, suprafața dedicată acestei culturi în 2025 la nivelul țării va fi cu 30% mai mică față de cea din 2024. Totuși, în cazul în care anul va fi unul bun, iar prețurile oferite de procesatori vor ajunge din nou la cote normale, fermierii își vor mări din nou suprafețele în 2026.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.