27 octombrie 2021 - 09:32

Dorel Secară îi răspunde OFICIAL lui Alexandru Baciu în SCANDALUL de la MADR: „Declarații absolut mincinoase” (exclusiv)

„Dacă ai 1.300 de vaci, nu înseamnă că ai și caracter, domnule Baciu (n.r. – Alexandru Baciu)”. Într-o declarație telefonică exclusivă pentru ediția online a Agro TV, Dorel Secară, consilier al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, îi răspunde acuzațiilor lui Alexandru Baciu, vicepreședinte LAPAR, potrivit cărora reprezentanul MADR mai avea puțin și „îl bătea” pe acesta din urmă, „îl dădea afară”.

„Cu domnul Alexandru Baciu n-am vorbit niciodată, n-am avut absolut nicio discuție în viața mea. Declarații absolut mincinoase că am fost pe punctul de a-l bate. Nu pot să-mi imaginez cum un om de vârsta dânsului și responsabil, cred eu, poate spune așa ceva. Dacă ai 1.300 de vaci, nu înseamnă că ai și caracter, domnule Baciu, asta vreau să-i transmit”, a precizat pentru ediția online a Agro TV, Dorel Secară.

Dar care a fost miza care a generat atât de mult scandal? Potrivit spuselor lui Secară, domnia sa a susținut echitatea în acordarea către crescătorii de bovine a banilor de la buget, prin intermediul Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT), sprijinului temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, respectiv Sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ).

Mai exact, potrivit precizărilor consilierului ministrului Agriculturii, discuțiile s-au aprins atunci când Alexandru Baciu și colegii săi l-ar fi acuzat pe Secară că acesta nu ar fi de acord cu posibilitatea legală de a elimina de la plata ANT-ului „așa-zișii fermieri care nu mai au nicio bovină”.

„Vizavi de poziția mea de ieri, care a provocat discuții, am cerut acordul domnului ministru (n.r. – Adrian Oros) pentru a vă face aceste precizări și am acest acord, fiindcă s-a făcut aluzie de către domnul Baciu, chiar la persoana domnului ministru: – noi ne-am întâlnit pentru a discuta probleme de subvenționare a bovinelor, pe cele două măsuri, și anume Ajutorul Național Tranzitoriu și Sprijinul Cuplat în Zootehnie.

„Legat de ANT, am căzut de acord cu toții că dacă există posibilitatea legală să eliminăm de la plata ANT-ului așa-zișii fermieri care nu mai au nicio bovină – noi am identificat 22.000 de fermieri care au 176.000 de bovine – noi am spus că, datorită faptului că nu mai au cod de exploatație, să-i eliminăm. Și corect ar fi.

„Propunerea asta a pornit din partea mea și a unor colegi, în primul rând. Eu mă lupt cu treaba asta, în mediul asociativ în care am activat, de vreo 10 ani de zile. S-a încercat, pentru denigrarea mea, să se spună că eu îi susțin pe cei care nu au animale. O minciună grosolană”, a mai menționat Secară.

O altă sursă de zâzanie ar mai fost fost propunerea unor reprezentanți de asociații de crescători de bovine ca, fermierilor, să li se plătească ANT-ul doar formal, iar restul sumelor să fie transferate la sprijinul COVID-19. Mai exact, unii fermierii să primească doar cinci euro, iar restul să fie distribuiți către toți crescătorii, în mod egal, prin intermediul acelui sprijin de criză.

„A deranjat poziția mea față de ideea ca ANT-ul să se dea doar în mod formal, fermierilor care sunt îndreptățiți prin data de referință din 2013, respectiv cinci euro, iar restul să se treacă în ajutor COVID-19 și să se dea în mod egal acestora. Lucru pe care eu am încercat să-l explic. În primul rând, nu este posibil. Și asta din cauza faptul că ANT trebuie dat în cursul anului 2021, până la 31 decembrie, iar celălalt sprijin se plătește din bugetului anului următor. Nu poți cupla aceste două tipuri de sprijin din doi ani diferiți. Asta este o primă problemă.

„O a doua problemă este dacă nu se acordă sprijin COVID-19, că acesta este din bugetul național în 2021, fiindcă nu va permite, cum va reuși ministrul Agriculturii să demonstreze crescătorilor de alte specii animale că am dat la bovină? Va înțelege cineva că ăștia au renunțat la ANT ca să primească sprijin COVID-19? Nimeni nu va înțelege și se va crea o nemulțumire generală, de care va trebui să răspundă ministrul Agriculturii și statul român, în definitiv.

„Cu această propunere au venit asociațiile Holstein RO, Aberdeen Angus, iar din nefericire, pe lista asta a semnat și FCBR, prin președintele Claudiu Frânc. A semnat fără să aibă acordul Federației. Chiar acum mă întorc de la Târgu Mureș unde, de urgență, Comitetul Director s-a întrunit pentru că domnul Frânc a dat explicații; am înțeles că a fost o greșeală.

„Dacă s-ar face, fermierul mic și mijlociu vor pierde sume în favoarea fermelor foarte mari. Eu nu pot fi de acord niciodată ca 160.000 de fermieri să piardă bani în favoarea a 122 de fermieri super-mari. De la o anumită dimensiune, ferma nu mai este fermă, ferma este investiție.

„Eu am mare respect față de oamenii aceștia, dar nu poți în mod arbitrar să iei sume, să faci legi, ordine de ministru, hotărâri, prin care 160.000 de fermieri să piardă bani, atât din ANT, cât și din sprijinul COVID-19, prin uniformizarea pe cap de animal, fără limită superioară”, a explicat Dorel Secară o parte dintre motivele de scandal de miercuri, 10 februarie 2021, de la sediul MADR.

„Rezultate zero”

„Rezultatele au fost zero”, erau afirmațiile făcute pentru ediția online a Agro TV de Alexandru Baciu, vicepreședinte LAPAR și crescător a nu mai puțin de 1.300 de bovine Montberliarde, mandatat de președintele organizației citate să participe la discuțiile de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de miercuri, 10 februarie 2021, alături de fermierii crescători de bovine pentru lapte și carne, pe tema ANT și SCZ, în contextul modificărilor bugetare anunțate de Guvernul Florin Cîțu.

„Rezultatele au fost zero, ca de obicei. N-am ajuns la niciun consens. Un consilier, domnul Secară (n.r. – Dorel Secară, unul dintre consilierii ministrului Agriculturii, Adrian Oros), a început să ne certe, mai avea puțin și ne bătea, ne dădea afară. Rezultatul a fost zero. Concluziile, probabil, le va trage ministrul.

„A fost domnul Simion (n.r. – secretarul de stat MADR, Aurel Simion), a fost domnul ministru (n.r. – Adrian Oros), a fost domnul secretar de stat Barabas (n.r. – Antal Szabolcs Barabási), au fost directorii, toți cei care răspund de zootehnie. Concluziile, în prima fază, acum, când ieșim pe ușă, sunt zero.

„A intervenit domnul consilier Dorel Secară și a ieșit un haloimăs (n.r. – dezordine, harababură), niște strigăte, niște țipete și, atunci, nu s-a mai tras nicio concluzie. Noi îl suspectăm și pe domnul ministru de duplicitate, puțin. Mă rog, asta este România”, a declarat pentru Agro TV, Alexandru Baciu, fermier cu 400 de bovine aflate la lactație, tineret și tauri la îngrășat.

În aceeași ordine de idei, Baciu a completat: „Nu am făcut drumul chiar degeaba până la București. Este frumos la PR că te-ai întâlnit cu ministrul, dă bine.”

Luni, 8 februarie 2021, fermierii români mărturiseau pentru ediția online a Agro TV că sunt temeri inclusiv în ceea ce privește propunerea Ministerul Finanțelor Publice (MFP) de a reduce Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), acordat atât sectorului vegetal, cât și celui zootehnic, cu aproximativ 30%.