5 august 2021 - 08:10

Disperare pentru fermieri! Cultura de rapiță a fost întoarsă a doua oară

Niciodată nu a fost un an atât de rău pentru fermierii din județul Iași, în special pentru cei care au cultivat rapiță. Situația este fără precedent. Seceta a distrus culturile pa aproape întreg teritoriul României, iar nici județul Iași nu a fost ferit de acest fenomen. La nivelul țării, aproape 1,2 milioane de hectare au fost constatate ca fiind calamitate și eligibile pentru acordarea despăgubirilor de secetă.
 

“Este un an dificil, există un culoar din județul Suceava până în sudul țării, în care seceta din acest an a prejudiciat atât culturile de toamnă cât și cele de primăvară. Suntem în situația în care așteptăm ca fermierii să fie ajutați de către Ministerul agriculturii și implicit Guvernul României. E nevoie de ajutor pentru ca să fie reluat ciclul pentru anul care urmează”, a declarat pentru Agro TV, Emil Bălteanu, președinte al Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Iași

După dezastrul din culturile de toamnă, fermierii și-au pus baza în cele de primăvară, însă nici aici nu au avut mai mult noroc. La rapiță, în județul Iași sunt fermieri care au întors și a doua oară această cultură. 
 
“A existat o mică speranță pe la jumătatea lunii august când a fost făcută prima însămânțare, a fost puțină ploaie și plantele au răsărit, apoi temperaturile extreme au produs fenomenul de arșiță. Au opărit, pur și simplu, tulpina la ieșire din sol. A fost întoarsă cultura, a fost făcută încă o dată și s-a întâmplat același lucru”, a adăugat Emil Bălteanu, președinte ACCPT Iași.
 
Din acest motiv este posibil că în județul Iași, cultura de rapiță să nu mai fie ofertantă, spun unii fermieri. Se vor căuta alte culturi mai rezistente care să aducă un profit cât de mic dar vizibil.
 
Autor: Daria Diaconiuc